Jednostavan trik za kuhinju: Kako gljive mogu postati hrana bogata vitaminima?

1
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik za kuhinju: Kako gljive mogu postati hrana bogata vitaminima?
Foto: Pixabay / Gljive / Ilustracija

Gljive su odavno poznate kao jedna od najzdravijih i najraznovrsnijih namirnica iz prirode, ali stručnjaci sada tvrde da jednostavan trik iz kuhinje može višestruko povećati njihovu nutritivnu vrijednost tačnije, sadržaj vitamina D. Naime, izlaganjem gljiva sunčevoj svjetlosti prije kuhanja, moguće je povećati njihov sadržaj vitamina D čak i do 20 puta.

Elliot Webb, osnivač firme Urban Farm-It i autor knjige Growing Mushrooms at Home, objašnjava da gljive, poput ljudske kože, proizvode vitamin D kada su izložene UV zračenju. "Gljive sadrže spoj ergosterol, koji se pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D2. To znači da će čak i kratko izlaganje suncu drastično povećati količinu vitamina D u gljivama", kaže Webb.

Obično porcija gljiva sadrži samo jedan do dva mikrograma vitamina D, ali Webb tvrdi da se ovaj broj može povećati i do dvadeset puta ako se gljive ostave na direktnom suncu između 15 i 30 minuta. Ova metoda ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu, a predstavlja besplatan i prirodan način da se obogati ishrana, naročito u zimskim mjesecima kada je manjak ovog vitamina čest problem.

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći

Ovaj trik posebno je koristan za osobe koje se pridržavaju biljne ishrane, jer vitamin D obično dolazi iz životinjskih izvora. Webb ističe da su zemlje poput Švedske i Norveške već odavno prepoznale prednosti gljiva izloženih sunčevoj svjetlosti, naročito kada su u pitanju divlje gljive koje prirodno rastu na svjetlu.

Iako je ovaj "sunčani trik" sve popularniji, Webb podsjeća da su gljive i bez toga nutritivno vrijedne. Bogate su antioksidansima, vlaknima i esencijalnim mineralima, te redovno konzumiranje može doprinijeti općem zdravlju. Bilo da ih dodajete na pizzu, u variva ili jednostavno pečete kao prilog nekoliko minuta na suncu prije kuhanja može gljive pretvoriti u još zdraviji dodatak ishrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije