Kako se pravilno pripremaju gljive? Jedan korak obavezno treba da ispoštujete prije kuhanja
.jpg?v1742505968)
Gljive su izuzetno cijenjen sastojak u kuhinjama širom svijeta zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu, teksturi i nutritivnim vrijednostima. Od supa do glavnih jela, gljive igraju ključnu ulogu u mnogim receptima.
Gljive su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin D, B vitamine, selen i kalijum. Također su siromašne kalorijama, što ih čini idealnim sastojkom za zdrave obroke.
Obogatiće ukus svakog jela i pružiti nutritivne benefite, a u nastavku saznajte kako se pravilno pripremaju gljive.

Novi šamar bh. pravosuđu, bjegunac Dodik se javio iz Izraela: 'RS brani svoje pravo da postoji'
Kako se pravilno pripremaju gljive?
Budući da su jedna od čestih namirnica, mnogi se pitaju na koji način je najispravnije pripremiti gljive.
Na TikTok kanalu @itsstraja, pronašli smo odgovor.
Prije svega treba da obrišete gljive vlažnim ubrusom ili krpom. Zatim ih isijecite na krupnije komade.
Zagrijte tiganj na jačoj vatri i tostirajte gljive da dobiju boju, potom ih posolite, dodajte biber, majčinu dušicu i bijeli luk (ili neki drugi začini). Na kraju se dodaje puter.
Ovdje je riječ o jednostavnoj upotrebi ove namirnice, ali bez obzira na to šta spremate, to su i osnovni koraci koje ne treba da preskačete.

Znate li zašto se oslić prodaje bez glave? Odgovor je veoma zanimljiv
Koje pečurake se najčešće koriste?
Šampinjoni: Najrasprostranjenija vrsta gljiva, često se koristi u salatama, supama, sosovima i kao prilog mesnim jelima. Bijeli šampinjoni su blagog ukusa dok su smeđi, poznati kao "portobello", intenzivnijeg ukusa i često se koriste kao zamjena za meso u vegetarijanskim jelima.
Bukovače: Imaju mesnatu teksturu i blagi, orašasti ukus. Idealne su za pripremu na roštilju, u supama, varivima...
Šitake: Potiču iz Azije i veoma su cijenjene zbog intenzivnog, dimastog ukusa. Koriste se u azijskim kuhinjama, posebno u jelima poput supe od misoa, stir-fry jela i terijaki sosa.
Vrganji: Smatraju se delikatesom zbog svog bogatog ukusa. Često se koriste u rižotima, pastama, supama i kao punjenje za mesna jela.
Lisičarke: Imaju blag, orašast ukus i koriste se u izradi kremastih sosova, salata i priloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.