Kako se pravilno pripremaju gljive? Jedan korak obavezno treba da ispoštujete prije kuhanja

0
Radiosarajevo.ba
Kako se pravilno pripremaju gljive? Jedan korak obavezno treba da ispoštujete prije kuhanja
Foto: Pixabay / Gljive / Ilustracija

Gljive su izuzetno cijenjen sastojak u kuhinjama širom svijeta zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu, teksturi i nutritivnim vrijednostima. Od supa do glavnih jela, gljive igraju ključnu ulogu u mnogim receptima.

Gljive su bogate esencijalnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin D, B vitamine, selen i kalijum. Također su siromašne kalorijama, što ih čini idealnim sastojkom za zdrave obroke.

Obogatiće ukus svakog jela i pružiti nutritivne benefite, a u nastavku saznajte kako se pravilno pripremaju gljive.

Novi šamar bh. pravosuđu, bjegunac Dodik se javio iz Izraela: 'RS brani svoje pravo da postoji'

Novi šamar bh. pravosuđu, bjegunac Dodik se javio iz Izraela: 'RS brani svoje pravo da postoji'

Kako se pravilno pripremaju gljive?

Budući da su jedna od čestih namirnica, mnogi se pitaju na koji način je najispravnije pripremiti gljive.

Na TikTok kanalu @itsstraja, pronašli smo odgovor.

Prije svega treba da obrišete gljive vlažnim ubrusom ili krpom. Zatim ih isijecite na krupnije komade.

Zagrijte tiganj na jačoj vatri i tostirajte gljive da dobiju boju, potom ih posolite, dodajte biber, majčinu dušicu i bijeli luk (ili neki drugi začini). Na kraju se dodaje puter.

Ovdje je riječ o jednostavnoj upotrebi ove namirnice, ali bez obzira na to šta spremate, to su i osnovni koraci koje ne treba da preskačete.

Znate li zašto se oslić prodaje bez glave? Odgovor je veoma zanimljiv

Znate li zašto se oslić prodaje bez glave? Odgovor je veoma zanimljiv

Koje pečurake se najčešće koriste?

Šampinjoni: Najrasprostranjenija vrsta gljiva, često se koristi u salatama, supama, sosovima i kao prilog mesnim jelima. Bijeli šampinjoni su blagog ukusa dok su smeđi, poznati kao "portobello", intenzivnijeg ukusa i često se koriste kao zamjena za meso u vegetarijanskim jelima.

Bukovače: Imaju mesnatu teksturu i blagi, orašasti ukus. Idealne su za pripremu na roštilju, u supama, varivima...

Šitake: Potiču iz Azije i veoma su cijenjene zbog intenzivnog, dimastog ukusa. Koriste se u azijskim kuhinjama, posebno u jelima poput supe od misoa, stir-fry jela i terijaki sosa.

Vrganji: Smatraju se delikatesom zbog svog bogatog ukusa. Često se koriste u rižotima, pastama, supama i kao punjenje za mesna jela.

Lisičarke: Imaju blag, orašast ukus i koriste se u izradi kremastih sosova, salata i priloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije