Doktor otkriva istinu: Da li je smrznuta hrana sigurna za jelo nakon isteka roka trajanja?

0
Radiosarajevo.ba
Doktor otkriva istinu: Da li je smrznuta hrana sigurna za jelo nakon isteka roka trajanja?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Svježe meso

Kada namirnice u frižideru počnu da se približavaju datumu isteka, zamrzivač se često koristi kao idealno rješenje za njihovo dugotrajnije čuvanje.

Ipak, mnogi se pitaju koliko dugo smrznuta hrana zaista ostaje svježa i sigurna za konzumaciju. Upravo to pitanje postavio je jedan korisnik društvenih mreža kada mu je majka predložila da pojede smrznuti proizvod kojem je rok istekao još u februaru 2023. godine.

U objavljenom videu pokazao je pakovanje krompira iz zamrzivača, a datum isteka jasno je pokazivao više od godinu i po dana starosti. "Mama kaže da je u redu jer je bilo zamrznuto... da li da to pojedem?", pitao je svoje pratioce. Video je privukao pažnju i medicinske stručnjakinje iz Los Anđelesa, hirurginje Dr. Dane Figure, koja je pojasnila kada je smrznuta hrana zapravo sigurna.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Prema njenim riječima, zamrzavanje usporava rast mikroorganizama, ali čim se hrana odmrzne, oni ponovo postaju aktivni. Zbog toga je, bez obzira na stanje hrane u zamrzivaču, uvijek važno da se termički pravilno obradi. Također je naglasila razliku između "roka trajanja" i oznaka "najbolje upotrijebiti do", koje se uglavnom odnose na kvalitet, a ne sigurnost hrane.

Zvanična stranica za sigurnost hrane navodi da se hrana čuvana konstantno na temperaturi od -18°C može teoretski čuvati neograničeno. Ipak, za optimalan kvalitet preporučuje se određeni vremenski okvir: mesne prerađevine poput hrenovki i slanine do dva mjeseca, dok se mljeveno meso i svježa teletina, svinjetina, govedina i janjetina mogu čuvati od četiri do dvanaest mjeseci. Ostaci obroka se uglavnom mogu držati u zamrzivaču do šest mjeseci, zavisno od vrste hrane.

Na kraju, stručnjaci savjetuju da zamrzavanje može znatno produžiti upotrebljivost hrane, ali nije zamjena za pažljivo planiranje i odgovorno odmrzavanje. Iako se poneki proizvodi mogu konzumirati i nakon dužeg vremena, preporučuje se da se ipak pridržavate preporučenih rokova kako biste sačuvali i kvalitet i sigurnost hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije