Šta je ljeto bez punjenih paprika? Isprobaj tri različite varijante

0
Radiosarajevo.ba
Šta je ljeto bez punjenih paprika? Isprobaj tri različite varijante

Za neodoljivo jelo, pogotovo za ovakve ljetne dane, donosimo tri zanimljiva recepta.

Punjene paprike

Težina: jednostavno

Vrijeme pripreme: 80 min

Ministrica Naida Hota-Muminović potvrdila: Nastava u 'Mjedenici' se nastavlja

Sastojci za 4 osobe:

8 paprika

150 g mljevene teletina

200 g mljevene junetine

150 g riže

100 g tvrdog kravljeg sira

2 žlice sjeckanog peršina

2 režnja češnjaka

250 g pelata

1/2 čaše bijelog vina

maslinovo ulje

sol, biber

Priprema:

Paprikama ukloniti "poklopce", oprati ih i očistiti. U posudi pomiješati obje vrste mesa, dodati rižu, ribani sir, sjeckani režanj češnjaka, peršin, sol i biber (dozirati prema vlastitom ukusu). Po želji umjesto mljevene teletine možete koristiti i meso koje ste izvadili iz sudžukica. Smjesu dobro promiješati i njome puniti paprike. Napunite 3/4 svake paprike i stavite joj "poklopac". U posudi na maslinovom ulju kratko popržiti nasjeckani režanj češnjaka, dodati pelate, malo ih zgnječiti i kratko prokuhati. Začiniti solju i paprom i u umak posložiti paprike. Doliti pola čaše vina i čašu vode.

Poklopiti i kuhati na laganoj vatri pola sata. Povremeno potresti posudu. Prije posluživanja pustiti da se malo »odmore«, a možete ih skuhati i dan ranije. Najbolje su uz pire-krumpir.

Lagana priprema svima dragog jela: Ćufte u sosu koje će vas oduševiti

Paprike punjene kus-kusom

Težina: jednostavno

Vrijeme pripreme: 90 min

Sastojci za 2 osobe:

4 paprike (crvene i žute)

125 g kus-kusa

125 g povrtnog temeljca

200 g cherry rajčica

1 ljutika

100 g maslina bez koštica

10 listića bosiljka

100 g feta sira

sol

30 g pinjola

maslinovo ulje

Priprema:

Paprikama ukloniti poklopac, očistiti ih od opni i sjemenki te oprati pod mlazom vode. Staviti ih na pleh obložen masnim papirom, malo posoliti te pokapati uljem. Peći ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 minuta. Poklopce ćete iskoristiti za punjenje. Ukloniti im stabljiku i sjemenke te ih narezati na kockice. Ljutiku očistiti i narezati na kockice.

Cherry rajčice oprati te narezati na polovice. U tavi na 3 žlice ulja dinstati ljutiku, kad omekša dodati narezanu papriku. Zatim dodati i rajčice, i na laganoj vatri kuhati 15 minuta. Zagrijati povrtni temeljac i kad zakuha preliti preko kus-kusa. Ako se odlučite na punjenje više paprika valja znati da količina temeljca i kus-kusa moraju biti jednake. Pomiješati, poklopiti i pustiti da se upije sva tekućina. Ako nemate temeljac, kus-kus zalijte vrućom vodom koju ste malo posolili i dodajte žličicu maslinovog ulja. Kus-kus prebaciti u veću posudu, razraditi ga vilicom, dodati povrće, feta sir narezan na kockice i masline. Paprike izvaditi iz pećnice, napuniti smjesom te ih vratiti na pleh, pokapati uljem te peći još 25 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti odmah.

Nema ništa bolje od kljukuše: Spremite je u sarajevskoj verziji

Vege punjene paprike

Težina: jednostavno

Vrijeme pripreme: 30 min + 1 sat i 30 min za kuhanje

Sastojci za 4 osobe:

850 g paprika

400 g krumpira

300 g tikvica

300 g cherry rajčica

220 g sira scamorza (provola)

timijan

maslinovo ulje

sol, papar

Priprema:

Krumpire oprati i skuhati s korom. Ovisno od njihove veličine, trebat će vam 30 do 40 minuta. Dok se krumpir kuha, paprikama odrezati poklopce, očistiti i oprati. Tikvice oprati i naribati na široki ribež. Naribati i sir, a rajčice narezati na četvrtine. U posudi zgnječiti kuhani krumpir, dodati rajčice, tikvice i skoro sav sir. Dio ćete ostaviti za pečenje. Smjesu začiniti solju i paprom te listićima timijana.

Paprike napuniti smjesom, složiti u posudu obloženu masnim papirom, povrh smjese staviti malo naribanog sira i poklopiti poklopcima. Peći 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Umjesto scamorze možete koristiti neki drugi dimljeni sir. Ako ne jedete sir, stavite dimljeni tofu, donosi portal Bljesak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak