I najveći skeptici će ga zavoljeti: Pohovani patlidžan na grčki način
Na sam pomen patlidžana, nekima baš i ne ide voda na usta.
Ali kada se pripremi na ovaj način, mišljenje će promijeniti i najveći skeptici.
Pohovani patlidžan na grčki način jelo je kojem ćete se sigurno vratiti, odmah sutra.
Potrebno vam je:
patlidžan - 4 komada
brašno
voda - ledena
paradajz - 4 komada
sušeni luk - 2 kašike
bijeli luk - 4 čena
peršun
ulje
šećer - 2 kašičice
sol
Priprema:
1. Za ovo ukusno brzo jelo patlidžan dobro opere. Sklanjaju se drške i isjeku se na krugove, ne ljušte se. Kora patlidžana je tanka i pri prženju postaje hrskava.
2. Patlidžan stavite u hladnu vodu s solju na 30 minuta.
3. Paradajz operite i narendajte.
4. Sušeni luk se dinsta u ulju. Dodaje se paradajz, koji se zaprži dok ne omekša i voda ne ispari.
5. Bijeli luk se siječe na sitno i dodaje se u paradajz. Zatim dodajte šećer i sol. Kuhanje nastavite još 10 minuta.
6. Nakon što je sos gotov, dodaje se sitno isječen peršun.
7. Patlidžan se ocijedi od vode, uvalja u brašno, potapa se ponovo u ledenu vodu, nakon toga se ponovo uvalja u brašno.
8. Pohovan patlidžan stavite u zagrijano ulje i poslije na kuhinjski ubrus da se ocijedi od masnoće, piše Bonapeti.
Pohovan bijeli patlidžan na grčki način se servira sa sosom od paradajza.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.