Sarma kao iz nanine kuhinje: Evo kako da je pravilno savijete i pripremite
Sarma je omiljeno jelo koje lako možete pripremiti, a sada je pravo vrijeme da se okušate u njenoj izradi ako to do sada niste radili.
Osnovni sastojci su meso, riža i listovi kupusa, uz neizostavne začine.
Kada ste pripremili sve potrebne sastojke, prelazite na sljedeći korak - uvijanje sarme. Odaberite veće listove kupusa i pažljivo isjeckajte deblji dio lista kako biste olakšali savijanje.
U ovom dijelu BiH jutros izmjereno minus 17: Stigla i prognoza do četvrtka - evo kad se vraća kiša
Za pripremu sarme, stavite list kupusa na dlan, a preko njega stavite kašiku smjese od uprženog mesa s rižom i začinima. Prvo savijte bočne strane lista da preklopite meso, a zatim ga čvrsto rolate od kraja dlana prema prstima. Vrhove lista koji vire možete ubaciti u "džep" kako biste dobili lijepu i okruglu sarmicu.
Ponavljajte ovaj postupak s preostalim sastojcima i poredajte sarmice u krug u dubokom loncu. Između slojeva možete dodati suho meso. Kada završite s uvijanjem, prekrijte sarmice preostalim listovima kupusa, nalijte vodu i ostavite da se krčkaju nekoliko sati.
Uživajte u pripremi i konačnom rezultatu!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.