Tradicionalne sarajevske klepe: Jednostavan recept za uživanje
Ovo tradicionalno bosansko jelo nije teško pripremiti i većina ga je već i probala, a danas vam donosimo recept za tzv. sarajevsku varijantu.
Sastojci:
Tijesto:
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- malo soli
- malo ulja
Nadjev:
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- 200 g mljevenog mesa (govedina ili teletina ili kombinacija)
- 1 glavica crvenog luka
- malo soli i bibera
Preliv:
- 500 ml kiselog mlijeka
- 3-4 česna bijelog luka
Priprema:
Zamijesite kilo brašna (najbolje da ga prosijete) s mlakom vodom i malo soli i dodate toj masi jedno jaje, i jednu supenu kašiku ulja, od čega napravite glatku masu, malo mekšu nego za pogaču, ali ne premekanu da vam se lijepi za ruke.
Od tijesta napravite dvije lopte, premažete ih uljem i prekrijte celofanom, i ostavite u frižideru da odstoje tridesetak minuta.
Dok tijesto stoji, u zdjelu pomiješajte mljeveno meso (najbolja je kombinacija pola goveđe i pola teleće, ali može i samo goveđe), jednu glavicu dobro isjeckanog luka, so i biber. Ovu smjesu ćete koristit kao nadjev za klepe.
Tijesto razvucite na pobrašnjenu površinu da bude debljine oko 5 mm i isijecite tako da dobijete kockice, na koje cete stavljati meso, te presavijati dijagonalno i pritiskom prstima zatvoriti trokutiće. Imajte na umu da su klepe bolje kad su manje.
U veću šerpu zagrijte vodu koju ste posolili i dodali u nju malo ulja i lagano prebacite klepe u vodu, ali ne sve odjednom da se ne bi zalijepile jedna za drugu. Kada isplivaju na površinu, to je znak da su skuhane.
Kad se skuhaju prebacite ih u tepsiju (vadite ih s tzv. šupljom kašikom). Kada su sve skuhane, u tepsiju dodajte malo vode u kojoj su se klepe kuhale i promiješajte – ovo će spriječiti da se zalijepe za tepsiju, jer je voda masna.
Stavite u rernu prethodno ugrijanu na 180 stepeni. Pecite od 15 do 20 minuta.
U manjoj šerpi rastopite puter koliko mislite da je dovoljno da se sve klepe prekriju. Kad je puter rastopljen, sklonite ga sa vatre, i dodajte mu aleve paprike, te prelijte klepe i dobro ih promiješajte tako da sve dobiju jednaku boju od paprike.
Kad su pečene, prelijte smjesom od jogurta i bijelog luka.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.