Recept za slasan jesenji ručak: Piletina i vrganj sa tajnim sastojkom
Vrganj, poznat i kao "kralj šume," predstavlja istinsku poslasticu za sve ljubitelje gljiva i vrhunskih gastronomskih užitaka.
Vrganji se najčešće koriste u fritatama, čorbama ili umacima, a i pohovani su prava poslastica. No, recepti s vrganjima su raznovrsni, i volimo otkriti još neki novi.
Kada se vrganje pripremaju, kao i ostale gljive, ne treba ih ispirati vodom jer će upiti i biti žilavi i bljutavi. Treba ukloniti ostatke zemlje i nečistoće suhom krpom. Zatim treba izrezati gljive i raditi po receptu.
Konobarice pronašle 400.000 eura, pa uradile neočekivano: "Ovo nam je najveća nagrada"
Sastojci:
200g vrganja
400g pilećeg filea
1 crveni luk
2 režnja češnjaka
2 do 3 supene kašike maslinovog ulja
pola šolje kus-kusa
pola crvene paprike (narezane na trakice)
pola zelene paprike (narezane na trakice)
sol
biber
zobeno vrhnje
Priprema
Na zagrijanom maslinovom ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane.
Potom u istoj tavi staviti supenu kašiku maslinovog ulja, dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje.
Kus-kus prelijte kipućom vodo i ostavite na nadođe.
Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 do 4 supene kašike zobenog vrhnja te začinite po želji.
Sve dobro promiješajte i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.