Recept za jelo od bajatog hljeba: Poznato je u Americi, a ovako se pravi
Stuffing je jestiva mešavina sastavljena od starog hljeba i začina kojim se obično puni unutrašnjost živinskog mesa. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.
Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mjesecu novembru obično uključuje pečenu ćurku, umak od brusnice, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.
Amerikanci suffing pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.
Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji
Stuffing će imati najbolji ukus ako koristite hljeb star dan ili dva koji je suh. Ako nemate na raspolaganju stari hljeb možete ga staviti u rernu i kratko ispeći prije nego što ga pomiješate s drugim sastojcima i završite u rerni.
Savršeni stuffing je hrskav spolja, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i ukusa može se postići ako pratite recept stranice Pun kufer, u nastavku.
Sastojci
- 900 g hljeba s korom
- 650 ml pilećeg bujona
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 6 kašika putera
- 3-4 čena bijelog luka
- 2 jajeta
- 2 praziluka
- 2 kašike svježeg začinskog bilja (ruzmarin, žalfija, timijan)
- 1 luk
- so i biber
- prstohvat čilija
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izrežite hljeb na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na pleh za pečenje i ispecite u rerni u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.
U većoj tavi rastopite tri kašike putera. Na zagrijanom puteru izdinstajte luk i praziluk isječen na trakice. Dinstajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.
Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema
U velikoj zdjeli pomešajte jaja, pileći bujon, punomasno mlijeko, začinsko bilje i čili. Dobro posolite i pobiberite tečnost.
Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi hljeb i dinstano povrće. Prelijte sve zajedno s tečnošću na bazi pilećeg bujona i jaja. Dobro promiješajte.
Na vrh posude stavite preostale tri kašike putera i prekrijte je aluminijskom folijom.
Stavite hljeb u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Zatim uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok hljeb ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Poslužite odmah. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.