Recept za crvenu leću: Evo kako da dobijete očuvano i čvrsto zrno, a kako kašasto jelo

0
Radiosarajevo.ba
Recept za crvenu leću: Evo kako da dobijete očuvano i čvrsto zrno, a kako kašasto jelo

Mahunarke spadaju u grupu namirnica koje bi obavezno trebalo da budu zastupljene u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani, a na našim prostorima su najpopularniji grah, boranija i grašak.

Ipak, u samom vrhu najzdravijih mahunarki je leća, koja obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6.

Leća postoji u raznim varijantama i bojama, pa su tako u ponudi žuta, roze, zelena, crvena, pa čak i crna, a kod se uglavnom prodaju smeđa i crvena leća.

Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom

Kako se sprema crvena leća? 

  • isperite i ocijedite leću
  • stavite leću u šerpu, prelijte vodom i posolite
  • pustite da proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i kuhajte 8-10 minuta
  • sklonite s vatre, pa ostavite da odstoji dok leća ne upije svu vodu

Recept dana: Za današnji iftar napravite šarenu dolmu

Nema potrebe da crvena leća odstoji u vodi prie termičke obrade, ali je dobra ideja da se temeljno ispere, piše Glossy.

Kuhajte leću oko 6-8 minuta ako želite da zrno bude čvrsto, odnosno 10 minuta i duže ako preferirate mekanu i kašastu leću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak