Probajte jedan drugačiji pristup receptu za meksičku pitu

0
Radiosarajevo.ba
Probajte jedan drugačiji pristup receptu za meksičku pitu

Makar je ovo sasvim drugačiji pristup receptu za meksičku pitu, nemojte se uopće ustručavati pripremiti je upravo na ovaj način.

Da, neko će reći da se originalna meksička pita priprema na sasvim drugačiji način. Međutim ovo je i bolje, brže i toliko jednostavno da bi čak i najveći antitalent ukuhinji pripremio odličan recept.

Sastojci

Državljanin BiH žrtva SMS prevare u Austriji. Ostao bez 17.000 eura

Nadljev za meksički pitu:
- crvena i zelena rog paprika
- ljubičasti luk
- mrkva
- 150g poriluka
- 200g zamrznutog graška
- 150g kukuruza šećerca

opcija s mesom: 200-250g pilećih prsa + oko 7g soli
- malo ulja
- dodatno malo soli za povrće + mješavina meksičkih začina (ili barem malo čilija ili papra)

Tijesto:

- 180g bilo kojeg jogurta
- 3dl tople vode
- 2 jaja
- 5 velikih kašika ulja
- 550g glatkog pšeničnog brašna
- 12g soli
- paketić suhog di-go kvasca od 7 grama

Umak:

- 200g kiselog vrhnja
- 50g majoneze
- 2 češnja češnjaka
- 1 velika kašika jabučnog octa
- mala kašika senfa
- pola male kašike sušenog kopra (mirođije)
- malo svježe mljevenog papra

Svo povrće sitno nasjeckati. Nova brza meksička pita se može pripremati i bez mesa, međutim možete kao i ja sitno narezati i posoliti pileća prsa.

Odmah i na naglo pržiti oko 5 minuta u tavi s malo ulja. Pileća prsa izvaditi van iz tave i spremiti privremeno u neku posudu sa strane poklopljeno. Na istu masnoću dodajte odmah sve povrće odjednom. Znači ne morate uopće paziti na redoslijed.

Brzi ljetni ručak: Napravite slasnu grčku musaku

Pirjati naglo povrće oko 10 minuta i posoliti po želji i ukusu (dva prstohvata soli). Dodati odmah i malo čilija, papra ili još bolje mješavinu meksičkih začina. Ipak mora biti pikantno. Vratiti natrag meso pa promiješati par minuta i maknuti s vatre.

Ostaviti da tako stoji do upotrebe, da se malo ohladi. Za to vrijeme napravite tijesto za brzu meksičku pitu.

Pomiješati jogurt, toplu vodu, jaja i ulje pa dodati mješavinu brašna, suhog di-go kvasca i soli.

SAVJET: Sve možete miksat ručno ili još lakše s električnim mikserom, svejedno je. Ostaviti da tijesto odmori pokriveno pola sata pa ga opet promiješati te izliti na namašćen lim 35×20 cm koji ste posipali s malo brašna.

Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Rasporediti nadjev i lagano pritisnuti viljuškom.

Preko nadjeva preliti preostalo tekuće tijesto (600g) tj. mješavinu pa poravnati s vilicom uronjenom u malo vode, prema detaljnom pojašnjenju i prikazu u video receptu. Nova brza meksička se ne mora čekati da se diže i slično.

Odmah se peče oko 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 210C.

Nemojte zaboraviti da se nova brza meksička pita mora nakon pečenja držati pokrivenom barem 10 minuta prije rezanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak