Grčki krompir: Trik-recept za pečeno savršenstvo s limunom i bijelim lukom

0
Radiosarajevo.ba
Grčki krompir: Trik-recept za pečeno savršenstvo s limunom i bijelim lukom
Foto: Allrecipes.com / Krompir / Ilustracija

Za fini grčki krompir vjerojatno već sve sastojke imate kod kuće, a poslužiti ga možete s omiljenim komadom mesa, ribom ili povrćem...

Krompir se najprije pirja kako bi upio sve arome temeljca, maslinova ulja i limunova soka, a zatim peče da višak tekućine ispari. Rezultat je hrskavo zlatno savršenstvo!

Sastojci za grčki krompir:

  • 1,2 kg krompira
  • 375 ml pilećeg temeljca
  • 125 ml maslinova ulja
  • 85 ml soka od limuna
  • 5 češnjeva bijelog luka
  • 1 mala kašika suhog origana
  • 2 male kašike soli

Priprema grčkog krompira:

Zagrijte rernu na 200 °C.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Češnjak protisnite. krompir ogulite i narežite krupnije, debele kriške - debljine oko 3 cm. Stavite ih u posudu za pečenje sa svim ostalim sastojcima. Dobro promiješajte i pecite 20 minuta, piše Punkufer.

Izvadite krompir, promiješajte ga i pecite još 25 do 30 minuta dok se tekućina uglavnom ne reducira. Prebacite krompire u novu posudu za pečenje i prelijte ih žlicom soka od pečenja pa pecite dok krompir ne postane zlatan i hrskav na rubovima. To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije