Grčki krompir: Trik-recept za pečeno savršenstvo s limunom i bijelim lukom
Za fini grčki krompir vjerojatno već sve sastojke imate kod kuće, a poslužiti ga možete s omiljenim komadom mesa, ribom ili povrćem...
Krompir se najprije pirja kako bi upio sve arome temeljca, maslinova ulja i limunova soka, a zatim peče da višak tekućine ispari. Rezultat je hrskavo zlatno savršenstvo!
Sastojci za grčki krompir:
- 1,2 kg krompira
- 375 ml pilećeg temeljca
- 125 ml maslinova ulja
- 85 ml soka od limuna
- 5 češnjeva bijelog luka
- 1 mala kašika suhog origana
- 2 male kašike soli
Priprema grčkog krompira:
Zagrijte rernu na 200 °C.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Češnjak protisnite. krompir ogulite i narežite krupnije, debele kriške - debljine oko 3 cm. Stavite ih u posudu za pečenje sa svim ostalim sastojcima. Dobro promiješajte i pecite 20 minuta, piše Punkufer.
Izvadite krompir, promiješajte ga i pecite još 25 do 30 minuta dok se tekućina uglavnom ne reducira. Prebacite krompire u novu posudu za pečenje i prelijte ih žlicom soka od pečenja pa pecite dok krompir ne postane zlatan i hrskav na rubovima. To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.