Najmekše, najbrže, najukusnije... Ovo je najbolji recept za kiflice!
Kiflice su neobilazan dio svake trpeze, a možemo ih jesti na "milion" načina, i u svako doba dana.
Za danas smo za vas pronašli recept za najbrže i najmekše kiflice (vjerujte nam, probali smo).
Za manje od 40 minuta, sve je gotovo i vi, vaši prijatelji i ukućani začas ćete uživati u ovim izvrsnim slasticama - slatke, slane, s punjenjem ili bez, možete ih praviti kako god vama odgovara!
Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH
Sastojci
- 600g mekog brašna
- 200ml jogurta ili čvrstog kiselog mlijeka
- 200ml mlijeka
- 100ml ulja
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica suhog kvasca
Premazivanje:
- 1 žumance
- susam (po želji)
Priprema:
Neobičan savjet ljekara iz Njemačke: "Na velikim vrućinama trebate jesti pomfrit i salamu"
U mlako mlijeko stavite suhi kvasac i šećer pa onda sve ostale sastojke i dobro, dobro umijesite rukom. Dobit ćete tvrđe tijesto koje je izrazito pogodno za rad.
Podijelite tijesto na dva dijela i sa oklagijom razvucite tijesto u krug (možete preko tijesta staviti plastičnu foliju, kako vam se tijesto ne bi lijepilo za oklagiju).
Tijesto isijecite na trokutove, a tako uradite i s drugim dijelom tijesta.
Premažite ih žumancetom i, ako želite, pospite susamom. Pecite ih (najbolje na papiru za pečenje preko pleha) u zagrijanoj rerni na 180° nekih 20-ak minuta i to je to! Prijatno vam!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.