Prijedlog za današnji ručak: Vojnički grah iz JNA

8
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za današnji ručak: Vojnički grah iz JNA

Mnogi muškarci su se spremni zakleti da su najbolji grah jeli u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Evo prilike da ga i vi probate.

Donosimo vam originalni recept po normativima JNA.

Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH

Sastojci:

  • Grah, 120 gr
  • Pšenično brašno tip 800, 8 grama
  • Luk crveni svježi, 25 grama
  • Luk bijeli svježi, 1 grama
  • Mrkva, 10 grama
  • Koncentrirani sok od paradajza (28-30%), 3 grama
  • Meso goveđe, 100 grama
  • Mast ili ulje, 20 grama
  • Paprika u prahu, 0,3 grama
  • Biber crni, 0,1 grama
  • Peršunov list, 1 grama
  • Dodatak jelima, 1 grama
  • Lovorov list, 0,01 grama
  • Sol po ukusu

Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana

Ovaj normativ obezbjeđuje oko 6 dl gotovog jela. Energetska vrijednost 852 Cal.

Priprema:

Prebran grah potopiti u odgovarajuću količinu hladne vode i držati ga na hladnom mjestu da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je grah potapan, pa grah staviti u pogodnu posudu, zaliti hladnom vodom i kuhati 10-15 minuta od proključavanja.

U međuvremenu na dio vrele masnoće dodati polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu, izrezanu na sitnije kockice ili narendanu, malo propržiti, pa dodati meso prethodno odvojeno od kostiju i isječeno na kocke. Sve zajedno dinstati dok ne ispari otpuštena tečnost, skinuti sa vatre i odložiti do upotrebe.

Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna

Iz prokuhanog graha iscijediti vodu pa dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka, prodinstano meso sa ostalim sastojcima. Zaliti toplom vodom da sastojci budu potopljeni i kuhati uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci omekšaju.

Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati papriku u prahu i tucani i sitno sjeckani bijeli luk pa sve dobro izmiješati.

Kada grah omekša dodati lovorov list, dodatak jelima, koncentrirani sok od paradajza, prethodno razmućen u toploj vodi, posoliti i zapržiti uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgrudva.

Grah sa zaprškom kuhati na tihoj vatri još 20-30 minuta. Kad je kuhanje završeno, isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov list. Probati okus i po potrebi dosoliti.

Recept dana: Kroketi od krompira i tikvica

Dijeliti kutljačom od 6 dl vodeći računa da u svakoj porciji bude i sljedujuća količina mesa.

Napomena: Grah se pri kuhanju ne smije miješati sve do zapržavanja da ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorijevanja.

Foto: Dobarsavjet.info: Recept za grah iz JNA
Foto: Dobarsavjet.info: Recept za grah iz JNA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak