Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna
Ako ste u posljednje vrijeme zaokupljeni pripremom zimnice, činite pravu stvar jer ne samo da ćete osigurati zalihu hrane za zimu nego ćete vjerovatno i poprilično uštedjeti.
A ako vam je na popisu želja i kečap, učinit ćete puno i za zdravlje, jer je domaći kečap neusporedivo zdraviji od kupovnog, koji je nakrcan umjetnim sastojcima.
U mnoštvu recepata za domaći kečap ovaj uvelike odskače jer zahvaljujući pomno biranim i balansiranim začinima jamči perfektan okus. Isprobajte!
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Domaći kečap
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- 4 glavice luka
- 250 g celera
- 200 g smeđeg šećera
- 5 kašika biljnog ili maslinovog ulja
- 4 čehne bijelog luka
- 1 kaščica mljevenog korijandera
- 1 kratki štapić cimeta
- 1 kaščica pimenta
- ½ kaščice mljevenog crnog bibera
- 2 kaščice celerove soli
- 3 kašike koncentrata rajčice
- ½ kaščice tabasco umaka
- 200 ml bijelog vinskog ocata
Kupci to stalno rade: Radnici McDonald'sa otkrili šta ih najviše nervira
Priprema:
Usitnite luk i celer u mikseru pa ih stavite na zagrijano ulje u lonac dovoljno velik za sve sastojke. Dinstajte pet minuta, pa dodajte usitnjeni bijeli luk i dinstajte još pet minuta. Dodajte začine, dinstajte oko minutu, pa dodajte ostale sastojke i pustite da zavrije. Neka se kuha na laganoj vatri, bez poklopca, oko jednog sata.
Izvadite štapić cimeta pa sve zajedno usitnite mikserom dok ne postane glatko, a zatim procijedite u zdjelu. Kečap će se malo zgusnuti kada se ohladi, ali ako vam se čini da je previše tečan (to će zavisiti o sočnosti vaših rajčica), vratite ga na vatru i kuhajte još malo uz često miješanje dok se ne reducira.
Prebacite ga u sterilizirane posude i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci, a možete ga i zamrznuti, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.