Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna

0
Radiosarajevo.ba
Domaći kečap čiji će vas ukus oduševiti: Bez vještačkih sastojaka, a priprema je veoma jednostavna
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako ste u posljednje vrijeme zaokupljeni pripremom zimnice, činite pravu stvar jer ne samo da ćete osigurati zalihu hrane za zimu nego ćete vjerovatno i poprilično uštedjeti.

A ako vam je na popisu želja i kečap, učinit ćete puno i za zdravlje, jer je domaći kečap neusporedivo zdraviji od kupovnog, koji je nakrcan umjetnim sastojcima.

U mnoštvu recepata za domaći kečap ovaj uvelike odskače jer zahvaljujući pomno biranim i balansiranim začinima jamči perfektan okus. Isprobajte!

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Domaći kečap

Sastojci:

  • 2 kg paradajza
  • 4 glavice luka
  • 250 g celera
  • ​200 g smeđeg šećera
  • 5 kašika biljnog ili maslinovog ulja
  • 4 čehne bijelog luka
  • 1 kaščica mljevenog korijandera
  • 1 kratki štapić cimeta
  • 1 kaščica pimenta
  • ½ kaščice mljevenog crnog bibera
  • 2 kaščice celerove soli
  • 3 kašike koncentrata rajčice
  • ½ kaščice tabasco umaka
  • 200 ml bijelog vinskog ocata
Kupci to stalno rade: Radnici McDonald'sa otkrili šta ih najviše nervira

Kupci to stalno rade: Radnici McDonald'sa otkrili šta ih najviše nervira

Priprema:

Usitnite luk i celer u mikseru pa ih stavite na zagrijano ulje u lonac dovoljno velik za sve sastojke. Dinstajte pet minuta, pa dodajte usitnjeni bijeli luk i dinstajte još pet minuta. Dodajte začine, dinstajte oko minutu, pa dodajte ostale sastojke i pustite da zavrije. Neka se kuha na laganoj vatri, bez poklopca, oko jednog sata.

Izvadite štapić cimeta pa sve zajedno usitnite mikserom dok ne postane glatko, a zatim procijedite u zdjelu. Kečap će se malo zgusnuti kada se ohladi, ali ako vam se čini da je previše tečan (to će zavisiti o sočnosti vaših rajčica), vratite ga na vatru i kuhajte još malo uz često miješanje dok se ne reducira.

Prebacite ga u sterilizirane posude i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci, a možete ga i zamrznuti, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije