Da li je kečapu mjesto u frižideru ili ne? Popularni proizvođač riješio misteriju
Treba li kečap nakon otvaranja držati u frižideru ili ne? Poznati proizvođač ima jasan odgovor na to pitanje.
Bilo na pomfritu, uz odrezak ili kao umak za tjesteninu: kečap je obavezan za mnoge. Ali šta učiniti s bocom nakon upotrebe kečapa? Samo staviti na policu s uljem i octom?
O pitanju se raspravljalo na Twitteru. Neki korisnici smatraju da hladan kečap nema dobar okus, pa ga i ne drže u frižideru. Jedan korisnik je napisao: "Hladni kečap? Ehhh! Ne!"
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Drugi se slaže i piše: "Mrzim hladan kečap na vruću hranu!"
Drugi tvrde da ne hlade kečap jer se ne hladi u restoranima ili trgovinama brze hrane, čak ni kada je pakiranje otvoreno.
Sada proizvođač kečapa pojašnjava što je tačno:
Desert za pet minuta: Sladoled kolač koji se topi u ustima, potrebna samo tri sastojka
"Usput: Kečapu je mjesto u frižideru!!!" piše kompanija na svom britanskom Twitteru. Ta obavijest o skladištenju također je jasno naznačena na pakiranju, piše Fenix magazin.
Istraživanje koje zatim pokreće Heinz pokazuje da ne slijede svi specifikacije proizvođača kečapa. Gotovo svaka treća osoba radije čuva umak od paradajza u (ostavi) ormaru, a ne u frižideru.
Kečap obično sadrži mnogo šećera i octa – dvije namirnice zbog kojih hrana duže traje. Međutim, to nije dovoljno da razrijeđena pasta od paradajza traje vječno.
Savjeti stručnjaka: Zašto je dobro stavljati kocku leda na vrat svaki dan?
Prema Öko-Testu, otvoreni kečap može se čuvati u frižideru oko šest mjeseci. Neotvoren, umak od rajčice može se konzumirati puno duže, čak i ako je rok trajanja odavno prošao.
Koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja ovisi o raznim čimbenicima – na primjer o temperaturi okoline i načinu na koji se proizvod skladišti. Ako je jako toplo, to smanjuje trajnost. Ako bakterije, virusi, spore plijesni ili drugi kontaminanti mogu dospjeti u bočicu, to također smanjuje vrijeme korištenja. Stoga nije moguće općenito reći koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja.
Ako niste sigurni je li kečap još uvijek dobar, obratite pažnju na miris, boju i konzistenciju. Ako sve izgleda nesumnjivo, umak od paradajza obično se ipak može pojesti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.