Savjeti stručnjaka: Zašto je dobro stavljati kocku leda na vrat svaki dan?

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Zašto je dobro stavljati kocku leda na vrat svaki dan?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, držanje kocke leda na vratu dvadeset minuta svaki dan čini čuda. Konkretno, pomaže kada smo nezadovoljni svim i svačim, žalimo se na stres, uznemireni smo, loše spavamo, boli nas glava i imamo menstrualne bolove.

Toliko dobrobiti

Drevni Kinezi to su liječili akupresurom, a upravo nas stimulisanje određene tačke na vratu rješava spomenutih tegoba. Takozvana 'Feng Fu' tačka nalazi se u vratu, u šupljini na donjem kraju lobanje, tačno tamo gdje je udubljenje na potiljku, piše Gloria.hr.

Ako tamo držite kocku leda dvadeset minuta i ako to radite svaki dan, trebali biste se uspješno riješiti boli, stresa i problema sa spavanjem. Izlječenje se može dodatno potaknuti ako udobno legnete na trbuh, kocku leda zamotate u krpu, naciljate Feng Fu tačku i opustite se dvadeset minuta.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Vjeruje se da dok je stimulirate vodite tijelo na put prema ojačanoj životnoj energiji. A to vam, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, osigurava miran san, potiče probavu, smanjuje glavobolje, zubobolju i bolove u tijelu te podržava disanje i cirkulaciju. Ublažava vaginalne i gastrointestinalne infekcije i stimuliše štitnjaču.

Stabilizuje živčani sistem i kičmu i pomaže kod problema s krvnim pritiskom i artritisa. Smanjuje pretilost i pomaže kod psihičkih problema kao što su depresija, hronični stres, iscrpljenost ili nesanica, smanjuje i menstrualne tegobe, pa i celulit. I ako niste zagovornik akupresure, dvadeset minuta opuštenog ležanja s kockom leda za rashlađivanje može zaista pomoći da se psihički i fizički opustite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije