Boli vas glava i trbuh i skloni ste infekcijama? Možda vam nedostaje ovaj mineral

0
Radiosarajevo.ba
Boli vas glava i trbuh i skloni ste infekcijama? Možda vam nedostaje ovaj mineral
Foto: Pixabay / Ilustracija

Magnezij je važan mineral za funkcioniranje našeg tijela. Jesmo li dovoljno informirani o njegovoj važnosti i korisnosti? Oni koji se intenzivno bave sportom trebaju više magnezija, jer velika mišićna aktivnost zahtijeva bolju opskrbu magnezijem, a istodobno se više gubi povećanim znojenjem. Zbog toga smo pronašli odgovore na najčešće postavljana pitanja o jednom od najvažnijih minerala modernog doba, koji prečesto nepravedno zanemarujemo.

Zašto nam treba magnezij?

Magnezij, mineral za opuštanje, najmoćnije je oružje protiv stresa i u borbi protiv nesanice. Važno je ne samo konzumirati ga dovoljno, već i u takvom obliku da ga tijelo može apsorbirati i nesmetano funkcionirati.

Magnezij je odgovoran za više od 300 enzimskih reakcija u tijelu i nalazi se u svim tkivima, a najviše u kostima, mišićima i mozgu. U stanicama je važan za proizvodnju energije, stabiliziranje membrana i pomoć mišićima da se opuste. Nedostatak magnezija može uzrokovati glavobolje, migrene, umor, vrtoglavicu, pospanost, nervozu i bolove te grčeve u mišićima. Nedostatak magnezija povezan je s upalom u tijelu.

Nedostatak magnezija češći je kod onih koji jedu uglavnom industrijski prerađenu hranu, a u prehrani dominiraju bijelo brašno, meso i mliječni proizvodi. Na smanjenje nivoa magnezija u tijelu utječe i pretjerana konzumacija alkohola, kafe, hronični stres, proljev, obilno znojenje, jaka mjesečna krvarenja i antibiotici.

Kolike su dnevne potrebe za magnezijem?

Dnevna potreba za magnezijem za odrasle iznosi 300 do 400 mg, prema preporukama RDA-e, s tim da muškarcima treba malo više magnezija nego ženama. Za djecu do 4 godine preporučuje se 80 mg, a za djecu do 15 godina 120 do 300 mg dnevno.

Dnevna potreba za trudnice je 350 mg, a za dojilje 390 mg dnevno.

Kako pomoći da se magnezij pravilno apsorbira u tijelo?

Prvi korak da bi se osigurala pravilna apsorpcija magnezija jest ograničiti kafu, slatka pića, alkohol i šećer, jesti dovoljno hrane s visokim udjelom magnezija (cjelovite žitarice, indijski orah, heljda, brazilski orasi, proso, orasi, smeđa riža, smokve, avokado, mahunarke, alge). Uz pravu količinu magnezija, za apsorpciju trebamo i dovoljno vitamina B6, vitamina D i selena.

Kada je potreban povećan unos magnezija?

Ljudi koji se intenzivno bave sportom trebaju više magnezija. Visoka mišićna aktivnost zahtijeva bolju opskrbu magnezijem, a istodobno se više gubi pojačanim znojenjem. Upozoravajući znakovi nedostatka magnezija su grčevi mišića, umor i lošija reakcija na promjene vremena. Povećan unos magnezija potreban je kada se poveća njegovo izlučivanje mokraćom. To uzrokuju određeni lijekovi, npr. dijuretici i antibiotici, piše Slobodna Dalmacija

Koji oblik magnezija odabrati?

Ako se odlučite za dodatke prehrani, trebate unijeti magnezij u tijelo u ispravnom obliku kako bi ga stanice uopće mogle koristiti. Prije kupnje provjerite u kojem je obliku magnezij u tom dodatku. Na staničnom nivou dostupan je samo organski vezan magnezij u obliku citrata ili aspartata. Dakle, kupite citrat u prahu. Iz anorganskih magnezijevih soli, poput magnezijevog karbonata i oksida, magnezij se resorbira u krv, ali nije dostupan drugim stanicama tkiva.

Namirnice bogate magnezijem

- orašasti plodovi
- sjemenke
- kikiriki
- banane
- zob
- brokula
- grašak
- špinat
- grah

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije