Počela sezona jagoda: Donosimo vam tri recepta koji će vas sigurno iznenaditi

3
Radiosarajevo.ba
Počela sezona jagoda: Donosimo vam tri recepta koji će vas sigurno iznenaditi

S proljećem i toplim vremenom dolaze i omiljene nam jagode! Zdrave su i ukusne u svim oblicima – čak i u supi!

Jagode sa šlagom? Definitivno ih nećemo odbiti! Međutim, možemo se malo potruditi i iznenaditi goste i ukućane s uistinu originalnim receptima – a neke ideje pronašle smo na Pinterestu. Sigurni smo da će i tebe inspirisati. I da, bez brige, sprremanje je zaista jednostavno! 

1. "Supa" od jagoda i jogurta

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Sastojci:

400 g jagoda

200 g dinje

1 male kašike šećera

400 ml vode

1 prutić cimeta

1 zvjezdasti anis

100 ml kokosovog mlijeka

50 ml jogurta

1 prosijana kašika jestivog škroba

Priprema: 

Operi jagode, posuši ih te nareži. Oguli dinju te nareži na kockice. Stavi sve to u lonac, dodaj šećer pa zakuhaj uz povremeno miješanje. Dodaj anis i cimet. Postupno dolijevaj vodu te ostavi da kratko vrije. Dodaj škrob. Umiješaj kokosovo mlijeko, izvadi cimet i anis te izmiksaj sve da dobiješ juhu. Ostavi da se ohladi te posluži s jogurtom.

Sočno, ukusno, a od zdravih sastojaka: Napravite tortu od šumskog voća

2. Pita od jagoda 

Sastojci (2 porcije)

Za tijesto: 

300 g brašna

125 ml vode 

4 kašike ulja

1 male kašike soli 

Za nadjev: 

300 g jagoda

1 šoljica kiselog vrhnja

2 luka

1 vezica bosiljka balzamični ocat

10 g šećera sol i papar

1 mala kašika maslinova ulja

Priprema: 

1. Izvaljaj glatko tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Ako tijesto nije kompaktno, dodaj malo ulja i vode. Ako je previše ljepljivo, dodaj malo brašna. Potom od tijesta oblikuj kuglu, omotaj je prozirnom folijom pa stavi u frižider. Zagrij pećnicu na 230 stepeni. 

2. Izvadi tijesto iz frižidera, raspodijeli ga na dva dijela te napravi dva ovalna komada debljine 3 mm. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje. Premaži tijesto ravnomjerno vrhnjem. 

3. Nareži luk na kolute, operi jagode pa ih nareži na ploške. Propirjaj luk na malo maslinova ulja, dodaj šećer, rastopi ga, dodaj balzamični ocat te kratko kuhaj. Raspodijeli najprije luk, a potom jagode po tijestu. Nadjeveno tijesto peci u pećnici zagrijanoj na 210 stepeni 15-20 minuta. Začini solju i paprom te pospi listićima bosiljka. 

Zdrav ručak bez kuhanja: Tajna recepta otkrivena od strane poznatog profesora

3. Neobičan desert s roštilja

Na štapić za ražnjiće jednostavno naizmjenično nabodi jagode i marshmallow. Peci na vatri 5-7 minuta. Na kraju možeš posipati s malo čokolade (dok je još vruće da se fino rastopi). 

4. Supa od jagoda i paradajza

Sastojci: 

1 glavica luka

2 crvene paprike

oko 230 g paradajza

250 g jagoda

3 kašike ulja od suncokreta

češnjak u prahu 

100 ml vode

1 lovorov list 

1 mala kašika mljevene paprike sol papar

2 kašike balzamičnog octa

listići paprene metvice

ružmarin

Jeste li čuli za "Pijesak tortu"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo

Za ukrašavanje:

sjemenke suncokreta

nekoliko jagoda

svježe mljeveni papar

balzamični ocat 

Priprema: 

Najprije oguli luk pa nasitno nasjeckaj. Operi paprike, paradajz i jagode te ih nareži na kockice. Stavi ulje u lonac te lagano poprži luk i češnjak u prahu. Dodaj kockice paprike i paradajz i prži nekoliko minuta. Zatim dodaj jagode te prži dok ne omekšaju.

Makni lonac te ostavi da se hladi oko 10 minuta. Zatim usitni sve s pomoću štapnog miksera, dodaj vode, lovorov list, začine, ocat i začinsko bilje pa još jednom zakuhaj supu.  Raspodijeli juhu po tanjurima te ukrasi sjemenkama suncokreta, jagodama (narezanima na tanke ploške), paprom i balzamičnim octom, piše Miss7gastro.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak