Jeste li čuli za "Pijesak tortu"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za "Pijesak tortu"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo
Foto: Screenshot/Instagram / Pijesak torta

Pijesak torta je jedna od najjednostavnijih torti za pripremu, ne peče se, i uvijek svima dobro uspijeva - bez obzira na to koliko ste dobar slastičar.

Sve što trebate je skuhati puding od vanilije, ohladiti ga, dodati maslac i razdijeliti na tri jednaka dijela. Bitno je samo da ispoštujete redoslijed slaganja krema. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte!

Sastojci

Za kremu:

GRAS obavijestio građane: Evo kada će danas biti obustavljen saobraćaj u ovom dijelu grada

GRAS obavijestio građane: Evo kada će danas biti obustavljen saobraćaj u ovom dijelu grada

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca (ili margarina)
  • 200 g mljevenog keksa
  • 150 g kokosa
  • 200 g mljevenih pečenih oraha (ili lješnjaka)
  • 3 pune kašike Nutelle 

Za dekoraciju:

  • 1 vrećica šlag pjene
  • 150-200 ml mlijeka

Priprema

Krema: U 200 ml mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru dok ne proključa, piše Večernji.

Skinite sa vatre i ukuhajte puding ulijevajući ga u tankom mlazu i sve vrijeme mješajući, pa kuhajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se puding sasvim ohladi.

Ohlađeni puding prvo izmutite mikserom da postane skroz gladak, a potom dodajte omekšali maslac sobne temperature i sve dobro sjedinite mikserom. Sada ovu kremu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi umiješajte mljeveni keks. U drugi dio umiješajte kokos, a u treći dio pečene mljevene orahe i tri kašike Nutelle.

Brza i ukusna štrudla od šumskog voća i griza: Recept za savršenu poslasticu za manje od 20 minuta

Brza i ukusna štrudla od šumskog voća i griza: Recept za savršenu poslasticu za manje od 20 minuta

Slaganje torte: Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite obruč (ili podesivi okvir), a iznutra ga obložite folijom radi lakšeg odvajanja. Na dno tanjira prvo rasporedite kremu s keksom. Potom dolazi krema od kokosa te na kraju tamna krema od oraha i Nutelle.

Poravnajte i stavite tortu u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne. Skinite obruč sa torte i ukrasite je po želji šlagom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije