Sjajni recept za italijansko pecivo koje izgleda kao krofna: "Ciambella" fantastičnog okusa
Premda se italijanski specijaliteti pripremaju širom svijeta, postoje ona jela i slastice koje pripremljene po originalnoj recepturi možete pojesti samo unutar granica te zemlje.
Jedna od njih je ciambella, slatko pecivo za koje se vjeruje da je recept osmislio Leone Ciambelli, svjetski poznati španski slastičar.
Osnovna i najpoznatija verzija ovog kolača može se pripremiti od brašna, praška za pecivo, soli, jaja, mlijeka, šećera, maslaca i aroma. Uobičajene arome su limun, naranča, čokolada ili vanilija, a Talijani kažu i kako se tajna tajna pripreme ove poslastice krije u svježim jajima i domaćem maslacu, prenosi Jutarnji.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Ovo pecivo nalik krofnama je, prženju uprkos, mekano, lagano i prozračno. Gotovu ciambellu Italijani najčešće poslužuju uvaljanu u prah od cimeta i šećera, za razliku od američkih donuta koji se prelijevaju raznim šarenim šećernim glazurama ili čokoladom.
Trebat će vam:
- 330 g brašna tipa 00
- 230 g brašna tipa Manitoba
- 130 ml punomasnog mlijeka
- 130 ml vode
- 1 kašikica suhog kvasca
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 50 g domaćeg maslaca
- 9 g soli
- ribana korica 1 velikog limuna
- naribana kora 1 veće narandže
- 1 kašika arome vanilije
- Otprilike 1l ulja za prženje
Priprema:
Naribanu koru limuna i narandže najprije marinirajte minimalno dva sata s aromom vanilije. Pomiješajte 95 grama brašna (pola 00, pola Manitoba) s 50 ml vode i 50 ml mlijeka. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok se ne pojave mjehurići. Zatim dodajte ostatak brašna, mlijeka, vode i na kraju šećer. Promiješajte, dodajte jaje, usitnjeni maslac i sol.
Kada tijesto postane sjajno i dobro izmiješano, stavite ga u zdjelu i pustite da se diže najmanje 3 sata (dok ne utrostruči svoj volumen). Razvaljajte ga valjkom i oblikujte krugove s rupom u sredini - rezačem za tijesto ili čašama i zdjelicama da dobijete oblik krofne.
Pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi dok se volumen ne udvostruči, a zatim pržite ciambella frittu jednu po jednu u kipućem ulju. Na kraju ih osušite upijajućim papirom i prije posluživanja pospite šećerom ili ih napunite kakvim dobrim slatkim namazom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.