Brzo i fino: Originalni recept za domaći grisini

0
Radiosarajevo.ba
Brzo i fino: Originalni recept za domaći grisini
Foto: Screenshot / Youtube / Domaći grisini

Grisini su odlična grickalica, mogu se poslužiti uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda, ali i uz neku krem supu.

Stižu vam nenajavljeni gosti, a vi nemate spremne grickalice? Ništa lakše, samo umijesite ove grisini i uvaljate ih u začine po izboru. Ako je situacija zbilja kritična i nemaš vremena za zamijesiti tijesto, možeš koristiti i gotovo tijesto za pizzu koje se može kupiti u supermarketu, samo ga trebate oblikovati i uvaljati u omiljene začine, piše 24sata.

Ako ipak želite zamijesiti grisinije od početka, slijedite naš recept i bit će najbolji ikad. Obavezno prije nego što zamijesite tijesto aktiviraj kvasac s malo šećera i mlake vode da provjerite je li u redu.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • glatko brašno 3 čaše
  • instant kvasac 2 kašikice
  • šećer kristal 2 kašikice
  • sol 1,50 kašikice
  • voda 1,25 čaše
  • maslinovo ulje 4 
  • sjemenke sezama
  • ružmarin
  • parmezan
  • crni biber

Način postupka pripreme je sljedeći:

Aktivirajte kvasac s malo vode i šećerom. Umijesi tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinova ulja.

Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijeli u 2 dijela i svaki razvaljaj u pravokutnik dimenzija cca 23x33 cm.

Nema potrebe za vaganjem: Evo koliko grama soli i šećera stane u kašiku

Nema potrebe za vaganjem: Evo koliko grama soli i šećera stane u kašiku

Narežite na trakice i zarolaj grisine, potom ih premaži ostatkom maslinova ulja te ih uvaljajte u sezam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom ili neku vašu omiljenu kombinaciju.

Stavite grisini na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu jedan sat. Pecite na 220 stepeni 12-14 minuta.

Pričekajte da se pečeni grisini ohlade, a zatim možete slobodno početi s hrskanjem!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije