Brzo i fino: Originalni recept za domaći grisini
Grisini su odlična grickalica, mogu se poslužiti uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda, ali i uz neku krem supu.
Stižu vam nenajavljeni gosti, a vi nemate spremne grickalice? Ništa lakše, samo umijesite ove grisini i uvaljate ih u začine po izboru. Ako je situacija zbilja kritična i nemaš vremena za zamijesiti tijesto, možeš koristiti i gotovo tijesto za pizzu koje se može kupiti u supermarketu, samo ga trebate oblikovati i uvaljati u omiljene začine, piše 24sata.
Ako ipak želite zamijesiti grisinije od početka, slijedite naš recept i bit će najbolji ikad. Obavezno prije nego što zamijesite tijesto aktiviraj kvasac s malo šećera i mlake vode da provjerite je li u redu.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
- glatko brašno 3 čaše
- instant kvasac 2 kašikice
- šećer kristal 2 kašikice
- sol 1,50 kašikice
- voda 1,25 čaše
- maslinovo ulje 4
- sjemenke sezama
- ružmarin
- parmezan
- crni biber
Način postupka pripreme je sljedeći:
Aktivirajte kvasac s malo vode i šećerom. Umijesi tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinova ulja.
Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijeli u 2 dijela i svaki razvaljaj u pravokutnik dimenzija cca 23x33 cm.
Nema potrebe za vaganjem: Evo koliko grama soli i šećera stane u kašiku
Narežite na trakice i zarolaj grisine, potom ih premaži ostatkom maslinova ulja te ih uvaljajte u sezam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom ili neku vašu omiljenu kombinaciju.
Stavite grisini na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu jedan sat. Pecite na 220 stepeni 12-14 minuta.
Pričekajte da se pečeni grisini ohlade, a zatim možete slobodno početi s hrskanjem!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.