Brzo i fino: Originalni recept za domaći grisini

0
Radiosarajevo.ba
Brzo i fino: Originalni recept za domaći grisini
Foto: Screenshot / Youtube / Domaći grisini

Grisini su odlična grickalica, mogu se poslužiti uz platu sireva i suhomesnatih proizvoda, ali i uz neku krem supu.

Stižu vam nenajavljeni gosti, a vi nemate spremne grickalice? Ništa lakše, samo umijesite ove grisini i uvaljate ih u začine po izboru. Ako je situacija zbilja kritična i nemaš vremena za zamijesiti tijesto, možeš koristiti i gotovo tijesto za pizzu koje se može kupiti u supermarketu, samo ga trebate oblikovati i uvaljati u omiljene začine, piše 24sata.

Ako ipak želite zamijesiti grisinije od početka, slijedite naš recept i bit će najbolji ikad. Obavezno prije nego što zamijesite tijesto aktiviraj kvasac s malo šećera i mlake vode da provjerite je li u redu.

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • glatko brašno 3 čaše
  • instant kvasac 2 kašikice
  • šećer kristal 2 kašikice
  • sol 1,50 kašikice
  • voda 1,25 čaše
  • maslinovo ulje 4 
  • sjemenke sezama
  • ružmarin
  • parmezan
  • crni biber

Način postupka pripreme je sljedeći:

Aktivirajte kvasac s malo vode i šećerom. Umijesi tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinova ulja.

Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijeli u 2 dijela i svaki razvaljaj u pravokutnik dimenzija cca 23x33 cm.

Nema potrebe za vaganjem: Evo koliko grama soli i šećera stane u kašiku

Nema potrebe za vaganjem: Evo koliko grama soli i šećera stane u kašiku

Narežite na trakice i zarolaj grisine, potom ih premaži ostatkom maslinova ulja te ih uvaljajte u sezam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom ili neku vašu omiljenu kombinaciju.

Stavite grisini na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu jedan sat. Pecite na 220 stepeni 12-14 minuta.

Pričekajte da se pečeni grisini ohlade, a zatim možete slobodno početi s hrskanjem!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije