Recept za neodoljivi tiramisu sa jagodama

Ako ni vi niste odoljeli iskušenju prvih jagoda, nudimo vam recept za kremasti desert s mascarponeom i piškotama.
Pripazite prilikom pripreme ovog jednostavnog, a vrlo efektnog deserta: nipošto nemojte puno miksati mascarpone, piše Slobodna Dalmacija.
Samo ga malo izmutite mikserom, tek toliktiamo da postane podatan, a kad mu budete dodavali žumance sa šećerom, taj dio odradite uz korištenje kuhače. O tome da se snijeg od bjelanaca u kremu dodaje bez korištenja miksera ne treba ni govoriti, zar ne?

Komšić upozorava: Država nema volje i hrabrosti da uhapsi Dodika, sve što on radi postat će stvarno
Nadalje, pripazite da vam se keks ne razmoči kad ih budete potapali u mlijeko. Umakanje odradite brzinski, inače će vam se raspasti, što je tek dio problema, jer razmočeni keks može u desert otpustiti višak tekućine i tako upropastiti kremu.
Sastojci
- 500 g jagoda
- 500 g mascarponea
- 220 g piškota
- 175 g šećera
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- malo maraschina
Priprema
Umutite žumance sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne pobijeli. Pripazite, šećer se mora u potpunosti otopiti. Zatim izmutite bjelance u snijeg.
U mascarpone dodajte žumance, promiješajte, a zatim pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca.
Zagrijte mlijeko i dodajte mu maraschino pa u tu mješavinu brzo umačite keks i slažite ga na dno prikladne posude. Prelijte polovicom kreme pa na kremu poslažite dio jagoda izrezanih na komade i još namočenog keksa.
Prelijte ostatkom kreme i stavite u frižider da se stisne pa na vrh poslažite ostatak jagoda. To je to! Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.