Zdrav ručak bez kuhanja: Tajna recepta otkrivena od strane poznatog profesora

0
Radiosarajevo.ba
Zdrav ručak bez kuhanja: Tajna recepta otkrivena od strane poznatog profesora
Foto: Pexels / Ilustracija

Tim Spector, koji je na društvenim mrežama okupio brojne pratitelje, pojašnjava kako bi obrok trebao biti bogat polifenolima, jer se radi o važnim sastojcima koji utječu na nižavanje krvnog pritiska, sprječavaju srčane bolesti, dijabetes, pa čak i osteoporozu.

Osim toga, u svoj najdraži ručak dodao je i neke fermentirane namirnice za zdravlje crijeva koje također mogu smanjiti upalne procese u tijelu, navodi net.hr.

"Jedno od pitanja koje mi najčešće postavljaju je - šta zapravo jedem? Kada je u pitanju ručak, to je često utrka s vremenom. Želim minimizirati svoje vrijeme u kuhinji i maksimalno iskoristiti vrijeme uživajući u hrani", rekao je Spector te otkrio mali trik za pripremu zdjele pune vlakana i puno biljnih namirnica za manje od pet minuta.

Radio Italia: Trapani, Ponte Vecchio i Bona Dea

Radio Italia: Trapani, Ponte Vecchio i Bona Dea

"Jednostavna mješavina prethodno kuhane leće prepuna polifenola, crvenog kupusa, luka, kiselog kupusa, pistacija, badema, špinata i ekstra djevičanskog maslinovog ulja za bolju apsorpciju vitamina topivih u mastima. Nadam se da ćete probati", rekao je te Spector te detaljno opisao svoj najdraži doručak, koji se sastoji od jogurta, kefira, bobičastog voća i izdašne porcije orašastih plodova i sjemenki", piše Direktno.

Recept koji je podijelio popularni profesor privukao je pozornost ljubitelja kuhanja, ali i onih koji zbog brojnih obaveza ne mogu izdvojiti dovoljno vremena potrebnog za pripremu zdravih obroka. 

Priprema brzog i hranjivog obroka jednostavna je ako u kuhinji imamo uvijek svježe namirnice koje treba znati kombinirati. Nutricionisti ističu i kako je najbolje bazirati prehranu na sezonskom voću i povrću. Osim toga, kako navode, trebalo bi voditi računa i o drugim zdravim navikama, kao što je primjerice redovito kretanje, boravak na zraku te izbjegavanje stresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije