Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama: Može biti jako korisna

2
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte tekućinu iz staklenke s maslinama: Može biti jako korisna
Foto: Pexels / Tekućina iz staklenke s maslinama

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti.
 
Masline u staklenkama dolaze plutajući u "soku" odnosno salamuri od maslina koja je mješavina je vode, octa i soli. Vjerojatno čim pojedete posljednju maslinu, ostatke salamure izlijete u odvod, no možete ga iskoristiti na više načina. Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati, piše Bon Appetit.

Maslinov "sok" sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju holesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva,  sadrži i vitamin E, što znači da ga možete upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.

Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što biste koristili obični ocat ili ulje za začinjavanje jela.Ukratko, slobodno počnite dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako biste jelima dodali sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine - primjerice humus, hljeb od maslina i umake na bazi jogurta.

Još jedan razlog zašto biste svakako trebali sačuvati sok od maslina jest priprema martinija. Dodajte 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želite bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebite sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini.

Ako želite sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebacite ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i držite do sedmicu dana u frižideru ili dva mjeseca u zamrzivaču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije