Ako ste ljubitelj sira, ovaj recept će vas očarati: Pripremite mesne okruglice s mozzarellom
Volite li mesne okruglice i fino zapečenu hranu, sigurno će vam se svidjeti recept. Ove su okruglice posebne po tome što sadrže mozzarellu i to ne kao preljev, nego kao dio smjese. Zbog toga su jako sočne i mekane, tope se u ustima kad ih jedete.
Jedini je minus u tome što nakon što se ohlade više nisu tako fine i meke, ali to vam zapravo ne bi smio biti problem jer će se sve razgrabiti za čas.
Ako ste veliki ljubitelj sira, prilikom oblikovanja svakoj u sredinu stavite po kockicu mozzarelle, ali dobre su i bez tog dodatka.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci
- 500 g mljevenog mesa,
- 250 g mozzarelle
- 30 g parmezana
- 500 ml umaka od paradajza
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 1 luk
- prezla (po potrebi)
- sjeckani peršun (po želli)
- so, biber
Priprema
Naribajte mozzarellu i parmezan, a luk sitno nasjeckajte.
Pomiješajte mljeveno meso, naribani parmezan, pola količine mozzarelle, pola količine luka, jaje i začine. Ako je potrebno, dodajte malo prezle da bi smjesa bila gušća. Oblikujte okruglice.
Ostatak luka pirjajte na ulju dok ne omekša, dodajte umak od paradajza, so i kašičicu šećera. Promiješajte pa još malo propirjajte te prebacite u posudu za pečenje, piše Slobodna Dalmacija.
Dodajte okruglice pa prebacite u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite 20-ak minuta, dodajte ostatak mozzarelle, pecite još pet minuta pa poslužite. Po želji pospite sjeckanim peršinom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.