Ovo je jelo samo za elitu: Pogledajte recept za najdraži ručak Josipa Broza Tita
Josip Broz Tito je bio veliki gurman, a jedno od jela u kome je uživao je bio đuveč sa junećim šniclama.
Svakodnevno se na internetu pojavljuju recepti jela koje je navodno Tito obožavao jesti, a neke je potvrdio i njegov kuhar.
Većinom se radi o poslasticama, kao što je bledska kremšnita, ali ovaj put donosimo recept za jelo koje je Josip Broz Tito volio jesti.
ASA Institut: O inovacijama i digitalnoj transformaciji u zdravstvenom sektoru
Recept za đuveč
Đuveč je volio jesti za ručak i bilo mu je jedno od najdražih jela.
Sastojci:
- 3 glavice crvenog luka
- 4 češnja bijelog luka
- 300 g mladog luka
- 6 crvenih i zelenih paprika
- 6 krompira
- 500 g paradajza
- 5 mrkvi
- 3 patlidžana
- 800 g šnicli
- 500 ml umaka od paradajza
- 150 g riže
- 70 ml ulja
- sol, papar, mljevena paprika i ljuta mljevena paprika, po ukusu
Priprema:
Narežite crveni luk i bijeli luk te ih stavite u lonac. Nakon toga narežite mrkvu i mladi luk. Krompir narežite na četvrtine, paprike također na komadiće. Sve ubacite u lonac.
Narežite paradajz, šnicle i patlidžan na kockice i stavite ih u odvojene zdjele. Zagrijte ulje u većem loncu i ispržite crveni luk i bijeli luk. Dodajte meso i pržite pa dodajte paradajz i pržite pet minuta. Zatim dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i umak od paradajza. Paprika treba biti napola kuhana. Dinstajte 10 minuta pa dodajte krompir i pržite dok ne omekša.
Nakon još 10 minuta, dodajte mladi luk i mrkvu zajedno. Nakon toga dodajte patlidžan i izmiješajte. Na kraju dodajte rižu. Izmiješajte i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuhajte još desetak minuta. Rernu upalite na 200 stepeni da se zagrije. Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u pećnicu na nekih pola sata. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo, servirajte i uživajte, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.