Ova tri sastojka svakodnevno konzumirate a niste svjesni rizika: Prekomjerna upotreba uništava kosti

0
Radiosarajevo.ba
Ova tri sastojka svakodnevno konzumirate a niste svjesni rizika: Prekomjerna upotreba uništava kosti

Ljudi zabrinuti zbog osteoporoze često dodaju kalcijum i vitamin D u svoju ishranu, ali ti dodaci mogu štetiti zdravlju kostiju ako se ne uzimaju prema potrebi.

Dr. Liz Matzkin, vanredna profesorica na Brigham and Women’s Hospital u Odjelu za ortopedsku hirurgiju u Bostonu, objasnila je: "Iako su kalcijum i vitamin D važni za očuvanje zdravlja kostiju, prekoračenje preporučenih doza može imati suprotan učinak i biti štetno umjesto korisno. Potrebe za kalcijumom i vitaminom D zavise od dobi, pa se pobrinite da znate optimalnu dozu za sebe."

Preporučila je da za osobe starije od 50 godina preporuke iznose 1.000 miligrama kalcijuma dnevno i 800 do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno.

Saobraćajna nesreća kod Banja Luke: Vatrogasci sijeku automobile, ima povrijeđenih

U nastavku, ortopedski hirurzi i stručnjaci dijele hranu koju izbjegavaju kako bi smanjili rizik od osteoporoze.

Alkohol

Ne krivimo vas ako ste potpuno zbunjeni da li je alkohol zdrav ili nezdrav dodatak vašoj ishrani. Bilo da ste čuli da je koristan za zdravlje srca ili ste zabrinuti zbog njegovog uticaja na jetru, Matzkin upozorava da konzumiranje nekoliko čaša vina ili piva može negativno uticati na zdravlje kostiju. "Povećana konzumacija alkohola može promijeniti sposobnost tijela da apsorbuje važne hranjive tvari koje su zapravo korisne za zdravlje kostiju, kao što su kalcijum, vitamin D i magnezijum," objasnila je.

Ako volite piti, Matzkin preporučuje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno (što je maksimalna količina koju žene trebaju piti prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti). Starije osobe i oni koji su u riziku od lomljenja kostiju trebali bi biti posebno oprezni. "Na kraju, ako konzumirate previše alkohola, postoji veći rizik od pada i povrede ili frakture kosti," rekla je Matzkin. Studija iz 2018. godine je pronašla povezanost između konzumacije alkohola i fraktura kuka.

Kofein

Dok svijet gotovo funkcioniše na kafi, to ne pomaže našim kostima. I ne samo kafa. Dodajte energetske napitke, gazirane napitke, čaj i dodatke ili bilo koji proizvod sa kofeinom na listu za izbjegavanje.

Kao i kod alkohola, ideja nije apstinencija, već umjerenost. "Kofein je pokazao da povećava gubitak kalcijuma i smanjuje apsorpciju kalcijuma, što negativno utječe na zdravlje kostiju," rekla je Matzkin. "Razmislite o kafi ili čaju bez kofeina ako vam treba nešto da vas ugrije ili, još bolje, čaša vode."

Poznati doktor iznenadio istinom o mlijeku: 'To je laž u koju vjerujete cijeli život'

Administracija za hranu i lijekove preporučuje ne više od 400 miligrama kofeina dnevno (oko 4-5 šolja kafe), što je dobra smjernica i za zdravlje kostiju.

Vitamin D, koji pomaže izgradnji kostiju, također je pogođen kofeinom, koji može ometati apsorpciju. "Kofein uzrokuje smanjenu apsorpciju kalcijuma i povećan gubitak kalcijuma u urinu," rekla je Waller.

Gazirani napici, posebno kola, su također krivci za loše zdravlje kostiju. Studija iz 2006. godine je pokazala da pijenje kole (uključujući dijetetske verzije!) ima značajno nižu gustoću mineralnih kostiju kod žena. Nivo konzumacije je povezan s problemom: Što više kole su žene pile, veći je bio uticaj.

"Kola sadrži šećere i može također sadržavati fosfornu kiselinu i kofein," rekla je Matzkin. "Sve to ne donosi nikakve zdravstvene koristi i, ako se konzumira u velikim količinama, može imati negativne posljedice za zdravlje."

Mislio je da u toalet ide često jer pije previše čaja: Slučajno je otkrio da boluje od opake bolesti

So

Bilo da volite slanu, slatku ili slano-slatku hranu, bijela so obično je povezana sa visokim krvnim pritiskom, a ne sa gubitkom kostiju. Ali, zaista bi trebala biti razmatrana za zdravlje kostiju, posebno za starije osobe i one u riziku.

"Budite svjesni soli koja može biti skrivena u mesu, grickalicama i prerađenoj hrani kao što su suhomesnati proizvodi," rekla je Matzkin. "Konzumiranje prekomjerne količine soli (više od 2.300 miligrama dnevno) može dovesti do gubitka kalcijuma iz kostiju." Prema studiji iz 2018. godine, koju je proveo Journal of the American College of Nutrition, povećana konzumacija natrijuma značajno povećava rizik od osteoporoze.

Da biste stavili to u perspektivu, 2.300 miligrama dnevno jednako je 1 kašičici stola soli, prema FDA. U prosjeku, Amerikanci jedu 1,5 puta tu količinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak