Pazite sa upotrebom ovih šest popularnih biljnih dodataka ishrani: Mogu izazvati ozbiljne probleme

0
Radiosarajevo.ba
Pazite sa upotrebom ovih šest popularnih biljnih dodataka ishrani: Mogu izazvati ozbiljne probleme
Foto: Pexels / Ilustracija / Kurkuma

Brojni korisnici na društvenim mrežama poput TikToka hvale prednosti biljnih dodataka, što je dovelo do porasta njihove popularnosti.

Međutim, nova studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Michiganu otkriva da je šest popularnih biljnih dodataka, uključujući ekstrakt zelenog čaja, kurkumu i ashwagandhu, povezano s rizikom za jetru.

Pored toga, istraživači procjenjuju da je 15,6 miliona odraslih u SAD-u uzelo barem jedan biljni dodatak u posljednjih 30 dana koji može biti hepatotoksičan ili štetan za jetru.

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Healthline je razgovarao sa stručnjacima kako bi razjasnio šta treba znati o prijavljenim prednostima i potencijalnim rizicima za jetru koji su povezani s ovih šest popularnih biljnih dodataka.

Ashwagandha

"Ashwagandha može pomoći u smanjenju nivoa serumski kortizola, što može dovesti do boljeg i mirnijeg sna," kaže Pedram Kordrostami, doktor medicine i osnivač kompanije za dodatke Omre.

"Ashwagandha svojstvo umirivanja mozga duguje uglavnom spojima koje sadrži. Smatra se adaptogenom, biljkom koja, kada se konzumira, pomaže tijelu da se nosi sa stresom," objašnjava.

Kordrostami navodi da će prednosti biti izraženije kod ljudi koji pate od nesanice.

Što se tiče potencijalnih rizika za jetru?

Kordrostami kaže da je to rijetko, ali efekti mogu biti od blagog do umjerenog.

Izvještaji o ozbiljnim povredama jetre zabilježeni su kod nekih koji su koristili ashwagandhu. U drugim slučajevima, simptomi su se pojavili i potom nestali nakon što je dodatak prestao.

Dodaje da ljudi trebaju biti oprezni s komercijalno dostupnim biljnim dodacima koji se predstavljaju kao da sadrže samo ashwagandhu.

"Ovi dodaci obično su mješavina različitih biljaka i nutritivnih proizvoda, koji su često pogrešno označeni," objašnjava.

Crni cohosh

Crni cohosh je biljka koja je autohtona u Sjevernoj Americi i tradicionalno se koristi u različite medicinske svrhe.

Samael Tejada, stručnjak za funkcionalnu medicinu i osnivač Liquivida, kaže da njegove potencijalne prednosti uključuju upravljanje simptomima povezanima s menopauzom i hormonalnim disbalansom, smanjenje vrućina, noćnog znojenja, promjena raspoloženja i poremećaja spavanja.

Također se koristi za upravljanje menstrualnim ciklusima i ublažavanje PMS simptoma.

"Više izvještaja slučajeva povezalo je upotrebu crnog cohosha s oštećenjem jetre, uključujući hepatitis i zatajenje jetre, što je zahtijevalo transplantaciju jetre," napominje Tejada.

Rizici uključuju žuticu, povišene enzime jetre i akutni hepatitis.

"Uzrok nije potpuno razumljen, ali može uključivati individualnu osjetljivost, dozu, trajanje upotrebe ili kontaminaciju dodataka. Žene s istorijom poremećaja jetre trebaju biti posebno oprezne," upozorava.

Garcinia cambogia

Garcinia cambogia je tropsko voće koje se često koristi kao dodatak za mršavljenje.

Tejada kaže da sadrži hidroksicitričnu kiselinu (HCA), za koju se vjeruje da pomaže u suzbijanju apetita i blokiranju enzima u tijelu koji proizvodi mast.

"Poznata je po potencijalnim prednostima za mršavljenje, poboljšanju nivoa holesterola, smanjenju apetita, povećanju izdržljivosti i smanjenju umora, što je čini popularnom među sportistima," objašnjava.

Međutim, potencijalni rizici za jetru mogu nadmašiti prednosti.

"Izvještaji o akutnom zatajenju jetre i simptomima sličnim hepatitisu povezani su s Garcinia cambogia, često kod osoba koje je kombinuju s drugim dodacima za mršavljenje," napominje Tejada.

"Teški slučajevi mogu dovesti do potrebe za transplantacijom jetre, što je možda povezano s hemijskim svojstvima dodatka ili interakcijama s drugim dodacima."

Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja potiče od listova biljke Camellia sinensis i bogat je antioksidansima poznatim kao katehini.

Tejada kaže da visoki sadržaj antioksidansa pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa, koji je povezan s hroničnim bolestima poput raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

"Vjeruje se da poboljšava metabolizam i pomaže u mršavljenju, poboljšava funkciju mozga, uključujući gubitak pamćenja i koncentraciju, smanjuje nivo holesterola i može imati potencijalne antikancerogene osobine za određene vrste raka," napominje.

Što se tiče rizika za jetru, Tejada kaže da rizici uključuju toksičnost jetre, hepatitis i zatajenje jetre, pri čemu se vjeruje da je toksičnost zavisna od doze i može biti posljedica prekomjernog nakupljanja katehina u jetri, što dovodi do oksidativne štete i upale.

Crveni kvasac riža

Crveni kvasac riža je tradicionalna kineska medicina napravljena fermentacijom riže s vrstom kvasca poznatim kao Monascus purpureus.

"Sadrži spojeve poznate kao monakolini, koji su slični statinima i mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola," objašnjava Tejada. "Također može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Neke studije sugeriraju da ima i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva."

Međutim, postoje rizici.

"Crveni kvasac riža može izazvati povišene enzime jetre, upalu jetre i, u rijetkim slučajevima, akutno zatajenje jetre," napominje Tejada. "Rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom upotrebom, posebno kada se kombinuje s drugim statinima ili hepatotoksičnim lijekovima."

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji i tradicionalnoj medicini. Sadrži spoj poznat kao kurkumin, koji ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Ova svojstva mogu pomoći kod stanja poput artritisa ili inflamatorne bolesti crijeva.

"Kurkuma svojim antioksidativnim svojstvima pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa," objašnjava Tejada. "Također podržava probavno zdravlje, vjeruje se da poboljšava kognitivnu funkciju i čak može smanjiti rizik od određenih vrsta raka."

Savjeti za poboljšanja rada jetre: Sa ova tri koraka čuvate zdravlje

Savjeti za poboljšanja rada jetre: Sa ova tri koraka čuvate zdravlje

Međutim, kaže da visoke doze dodataka kurkume mogu biti povezane s toksičnošću jetre, što dovodi do povišenih enzima jetre i, u rijetkim slučajevima, oštećenja jetre.

Zaključak Nova studija istraživača sa Univerziteta u Michiganu pokazala je da šest popularnih biljnih dodataka koji su postali popularni zbog sadržaja na TikToku mogu predstavljati rizik za vašu jetru.

Biljni dodaci koji su proučavani uključuju ashwagandhu, kurkumu, crveni kvasac riža, ekstrakt zelenog čaja, garcinia cambogia i crni cohosh.

Stručnjaci za zdravlje upozoravaju da samo zato što je biljni dodatak popularan ili "prirodan" ne znači da je bez rizika.

Ako koristite dodatke, važno je osigurati da uzimate ispravnu dozu kako biste izbjegli oštećenje jetre.

Također je dobra ideja razgovarati s zdravstvenim stručnjakom prije nego što počnete uzimati bilo koji biljni dodatak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije