Mislio je da u toalet ide često jer pije previše čaja: Slučajno je otkrio da boluje od opake bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Mislio je da u toalet ide često jer pije previše čaja: Slučajno je otkrio da boluje od opake bolesti
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kao muškarac u srednjim godinama, nije osjećao potrebu za zabrinutost. Međutim, mjesecima kasnije, 57-godišnjak je sasvim slučajno saznao da je njegovo učestalo mokrenje povezano s rakom prostate. Prema ljekarima, da nije na vrijeme otkriveno, njegovo stanje moglo je biti kobno unutar dvije godine.

Mark, koji živi u Dinas Powysu u Walesu, rekao je: "Nisam imao nikakve posebne simptome i nisam bio svjestan opasnosti. Doktor mi je rekao da vjerojatno ne bih preživio još dvije godine. Taj me trenutak osvijestio o potrebi širenja svijesti o raku prostate. Ako se meni to dogodilo tako neočekivano, može se dogoditi bilo kome."

Prvi znakovi da nešto nije u redu počeli su prošle godine kada je primijetio da često mora mokriti, čak i tijekom noći. U početku je to pripisivao velikim količinama čaja i kave koje je pio svakodnevno. "Iskreno, nisam sumnjao da nešto nije u redu - mislio sam da su to normalne promjene koje dolaze s godinama. Sada vidim da je to bio znak na koji sam trebao obratiti pažnju."

Liga nacija | Ronaldo rastužio Hrvatsku, veliki bod Srbije, nestvarni promašaj Jovića

Liga nacija | Ronaldo rastužio Hrvatsku, veliki bod Srbije, nestvarni promašaj Jovića

U martu 2024., tijekom krstarenja Japanom, Mark je primijetio da mu se vid na lijevom oku počeo zamućivati. Njegova supruga Julie predložila mu je da provjeri vid po povratku kući, misleći da mu možda trebaju nove naočale. Kada je u aprilu otišao kod optičara, nije mogao pročitati ni najveća slova na testnoj tabli. Daljnje pretrage pokazale su povišene razine PSA, što je često znak raka prostate, prijenos The Sun.

Mark savjetuje

Nakon MRI snimanja i biopsije, dijagnosticiran mu je rak prostate, koji se već proširio na trtičnu i stidnu kost. Ljekari su rekli da je tumor agresivan, s Gleasonovom ocjenom devet, što ukazuje na vrlo abnormalne stanice koje će vjerojatno brzo rasti. Ova ocjena pomaže ljekarima da procijene koliko je rak ozbiljan i koji je najbolji način liječenja.

"Bio sam šokiran kad sam shvatio da je situacija ozbiljna jer sam do tog trenutka mislio da je sve u redu. Na krstarenju sam primijetio da mi se vid na lijevom oku pogoršava, ali nisam ni slutio da bi to moglo biti povezano s nečim tako ozbiljnim. Kad sam otišao na pregled vida, nisam mogao jasno vidjeti ni osnovne stvari, a to me navelo na daljnje pretrage. Na neki način, zahvalan sam što mi se vid pogoršao jer bi mi inače dijagnoza možda promakla."

Iako su mu liječnici rekli da zamagljeni vid nije povezan s rakom prostate, Mark je u augustu započeo hormonsku terapiju kako bi usporio rast tumora, a uskoro će početi i radioterapiju. Liječnici mu daju nadu da bi mogao živjeti još najmanje 10 godina. "Ovo mi je donijelo olakšanje jer sam se bojao najgoreg. Iako dijagnoza raka nikada nije laka, srećom, postoje tretmani koji mi mogu omogućiti duži život."

Mark sada želi podijeliti svoju priču kako bi potaknuo druge da prepoznaju simptome na vrijeme i povećaju svoje šanse za preživljavanje. "Muškarci nerado razgovaraju o ovakvim stvarima, ali ako niste obavili PSA test u posljednjih nekoliko godina, trebali biste. To vam doslovno može spasiti život. Meni je, barem, osiguralo još nekoliko godina."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije