Savjeti za poboljšanja rada jetre: Sa ova tri koraka čuvate zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za poboljšanja rada jetre: Sa ova tri koraka čuvate zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jetra igra važnu ulogu u metabolizmu, skladištenju hranjivih tvari i eliminaciji toksina, a njezino je stanje ključno za dobrobit cijelog organizma.

Za poboljšanje rada jetre potreban je holistički pristup, koji uključuje promjene u prehrani, načinu života i eventualno korištenje suplemenata, kaže prof. dr. Dušan Vešović, specijalist medicine rada.

Prehrana

Što se tiče prehrane, preporučuje se da hrana bude bogata vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

SBiH upozorava na 'tihu redukciju' vode u Sarajevu: Građani ozbiljno pogođeni. Šta radi inspekcija?

SBiH upozorava na 'tihu redukciju' vode u Sarajevu: Građani ozbiljno pogođeni. Šta radi inspekcija?

'Zeleno lisnato povrće, agrumi, orašasti plodovi i mahunarke izvrsni su izvori hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje jetre. Također, hrana bogata zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja i avokada, može smanjiti upalu i poboljšati njezino djelovanje. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećere i zasićene masti', savjetuje liječnik.

Voda da, alkohol ne

Voda je neophodna za sve tjelesne funkcije, uključujući detoksikaciju jetre. Dovoljan unos vode pomaže ovom organu da učinkovito eliminira toksine i štetne tvari iz tijela.

'Biljni čajevi, posebno zeleni čaj i čaj od maslačka, također mogu pomoći u detoksikaciji i poboljšanju rada jetre. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju alkohola i drugih štetnih tvari kako biste dugoročno očuvali zdravlje', savjetuje.

Pomoć prirode

Specifični dodaci prehrani koji potiču detoksikaciju i regeneraciju jetre mogu biti sikavica (mliječni čičak), kurkuma i razni antioksidansi. Preporučuju se kada tijelo ne dobiva dovoljno esencijalnih nutrijenata iz prehrane.

'Važnu ulogu u detoksikaciji ima i tjelesna aktivnost. Savjetujem vam da svaki slobodan trenutak provedete u prirodi, hodate tempom koji vama odgovara, duboko dišite, vježbajte i uživajte u šumu vjetra. Tako ćete poboljšati cirkulaciju i stanje endokrinog sustava, a odagnat ćete i neke teške, tmurne misli koje vas muče', kaže doktor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije