Dijeta za borbu protiv proširenih vena: Hrana za lijepe noge

0
Radiosarajevo.ba
Dijeta za borbu protiv proširenih vena: Hrana za lijepe noge
Foto: Pexels / Noge / Ilustracija

Ako želite da imate zdrave noge, a imate problema sa proširenim venama, dijeta za proširene vene može biti ključna za poboljšanje stanja.

Pravilna ishrana za proširene vene je od velike važnosti. Dok određene namirnice mogu pogoršati stanje proširenih vena, druge mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaših nogu.

Dijeta za proširene vene: Vitamin C

Za početak, ishrana za proširene vene treba da bude bogata namirnicama koje sadrže biološki aktivne supstance koje utiču na zdravlje krvi i krvnih sudova. Ključna namirnica bogata vitaminom C može biti od velike pomoći. Ovaj vitamin, koji obično uzimamo kada se prehladimo ili kada smo izloženi virusima, pomaže u smanjenju otoka i jačanju zidova krvnih sudova. Uključite u svoju ishranu kivi, crnu ribizlu, agrume i papriku.

Paragvajska plivačica odstranjena iz Olimpijskog sela: Tvrde da se "neprimjereno ponašala"

Paragvajska plivačica odstranjena iz Olimpijskog sela: Tvrde da se "neprimjereno ponašala"

Biljna vlakna

Biljna vlakna su od posebnog značaja u ishrani za proširene vene. Namirnice poput lisnatog povrća, ovsene kaše, sočiva, jabuka i celera osiguravaju normalno funkcionisanje crijeva i pomažu u prevenciji gastrointestinalnih problema, uključujući hronični zatvor. Svaka vrsta „zagušenja“ u gastrointestinalnom traktu stvara dodatni pritisak na noge, što povećava stres na vene. Takođe, konzumacija biljnih vlakana može doprinijeti gubitku težine, što dodatno pomaže zdravlju nogu.

Razblaživanje krvi

Pored namirnica koje jačaju zidove krvnih sudova, u ishranu za proširene vene treba uključiti i namirnice koje smanjuju zgrušavanje krvi i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Namirnice bogate kumarinom, kao što su bijeli i crni luk, limun, maslinovo ulje, trešnje i crvena ribizla, pomažu u ovom procesu. Ako je moguće, ove namirnice treba konzumirati svakodnevno. Također, dodavanje cimeta, đumbira i ginka u ishranu može pomoći u razblaživanju krvi, savjetuje magazin Dan.

Dijeta za proširene vene, iako vrlo korisna, nije garancija da ćete potpuno eliminisati problem. Pored pravilne ishrane, preporučuje se konsultacija sa flebologom, izvođenje specijalnih vježbi za smanjenje pritiska na nogama i održavanje zdrave tjelesne mase. Na kraju, prekomjerna težina može značajno doprinijeti razvoju proširenih vena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije