Doktorica otkrila koja "zdrava" hrana povećava rizik: Sve veća stopa mladih oboljelih od karcinoma

1
Radiosarajevo.ba
Doktorica otkrila koja "zdrava" hrana povećava rizik: Sve veća stopa mladih oboljelih od karcinoma
Foto: YouTube/Screenshot / Dr. Marija Abreau dobitnica granta za istraživanje kancera crijeva

Dr. Maria Abreu istražuje kako aditivi koji se nalaze u hrani koja se prodaje kao "zdrava" mogu biti faktor rizika od raka.

Doktori istražuju uticaj nečega što bi moglo predstavljati rizik čak i u hrani koja je označena kao "zdrava". Podaci Američkog društva za rak pokazuju da se stopa mladih ljudi kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva gotovo udvostručila u posljednjih 30 godina.

Dr. Daniel Sussman rekao je da je "to trend koji se posmatra već nekoliko godina i tek nedavno je zaista privukao veliku pažnju."

Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

Poseban faktor rizika kod mlađih pacijenata je da se znakovi ne uočavaju sve dok bolest ne dostigne uznapredovalu fazu.

"Dakle, kada ljudi dobiju dijagnozu raka u uznapredovalom stadijumu, veća je vjerovatnoća da će umrijeti od tih karcinoma nego da je uhvaćen u ranoj fazi", dodao je dr. Sussman.

Doktorica koja je pobijedila karcinom savjetuje: 'Jedite ove dvije namirnice'

Doktorica koja je pobijedila karcinom savjetuje: 'Jedite ove dvije namirnice'

Iako postoji veliki broj stvari koje bi potencijalno mogle biti faktor u tome, doktori istražuju jednu stvar koja bi mogla predstavljati rizik, posebno kod raka debelog crijeva. Već je široko prihvaćeno da konzumiranje hrane koja sadrži puno aditiva može dovesti do većeg rizika od razvoja raka.

Dr. Maria Abreau je dobila grant za istraživanje porasta raka debelog crijeva, za koji vjeruje da bi mogao biti posljedica povećane konzumacije "ultra-prerađene" hrane.

To su stvari koje imaju vrlo velike količine aditiva koji se koriste u proizvodnji, a "ultra-prerađeni" ih razlikuju od hrane koja je prerađena, ali ne u istom stepenu.

Rekla je: "Stvari poput emulgatora koji se dodaju, stvari koje su kremaste, znate, nemasni jogurti i sve te stvari, zaista mogu duboko promijeniti mikrobiom crijeva".

Dr. Abreau je objasnio kako ovo može biti faktor rizika za rak. Rekla je: “Nešto se u mikrobiomu promijenilo i to pokreće ovu kroničnu upalu u gastrointestinalnom traktu.”

To je, objašnjava dr. Abreu, nešto što bi moglo uzrokovati da neko bude pod povećanim rizikom od bolesti.

Doktori trenutno razvijaju način testiranja da li neko pati od ove upale.

U međuvremenu, savjetovala je ljudima da izbjegavaju jesti ultra-prerađenu hranu gdje je to moguće, rekavši: "Svojim pacijentima govorim da sve što dođe u vrećici s rokom trajanja sljedeće godine nije hrana."

Kao i uvijek, uravnotežena ishrana s puno svježeg voća i povrća, proteina i masti je dobra, kao i ponekad imati stvari zbog kojih se osjećate dobro čak i ako nisu najzdravija opcija.

Jer uživanje i dobar odnos sa hranom su takođe važni u životu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije