Ova popularna namirnica dobra je za regulaciju holesterola i zdravlje organizma
Kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je važan antioksidans, a također sadrži i mnogo kalcija, kalija, željeza i vitamina B.
Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima
Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imunološki sistem. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.
RTV Slovenija tražila da se Izrael povuče sa Eurosonga
Preporučuje se i za snižavanje lošeg holesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.
Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zbog čega je idealna namirnica za dijetu.
Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće
Također je dobar i za slabokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom.
Osobama koje pate od visokog krvnog pritiska savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentirani kupus pun natrija, javlja Vecernji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.