Žena dvije godine jela kiseli kupus: Otkrila šta joj se desilo - mnogi su se iznenadili
![Žena dvije godine jela kiseli kupus: Otkrila šta joj se desilo - mnogi su se iznenadili](https://storage.radiosarajevo.ba/article/531141/871x540/06dec23-ps-yt-kiseli-kupusjpg.jpg?v1706689808)
Nutricionistkinja Angela Dimitrakopulos provela je eksperiment s fokusom na namirnici bogatoj vitaminom C - kiselom kupusu. Stručnjaci potvrđuju da bi ovaj fermentirani proizvod trebao biti sastavni dio svakodnevne ishrane zbog svoje sposobnosti jačanja imuniteta i pozitivnog uticaja na zdravlje.
Angela, koja živi u Sydneyu, podijelila je svoje iskustvo s konzumiranjem kiselog kupusa tokom dvije godine. Uprkos prvobitnom oštrom i kiselom okusu koji je uzrokovao nadimanje i žgaravicu, Angela ističe da je dosljedna upotreba kiselog kupusa dovela do značajnih poboljšanja u njenom zdravlju.
Kiseli kupus, bogat probioticima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, pridonosi mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje mikrobioma crijeva, jačanje imuniteta, povećanje energije te podršku kognitivnim funkcijama.
![Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554776/300x185/tatjana-sojic-admir-glamocak-senad-basic-umri-muski-akrsa-26juli24-9.jpg?v1722022084)
Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima
Manje upala: Antioksidanti prisutni u kiselom kupusu imaju snažan učinak u sprečavanju upala, što se manifestiralo smanjenjem upale crijeva, manjim problemima s probavom i smanjenim nadimanjem.
Manje stresa: Bakterije prisutne u crijevima imaju važnu ulogu u regulaciji stresa i raspoloženja. Kiseli kupus pomaže povećanju kapaciteta crijeva za apsorpciju minerala povezanih s raspoloženjem, poput magnezija i cinka.
![Najzdravija zimska namirnica: Štiti od raka, snižava holesterol i čini čuda za oštećenu jetru](https://storage.radiosarajevo.ba/article/529143/300x185/salata-dijeta-mrsanje.jpg?v1705303836)
Najzdravija zimska namirnica: Štiti od raka, snižava holesterol i čini čuda za oštećenu jetru
Manje nadimanja i kilograma: Angela je primijetila smanjenje volumena trbuha, povezano s manjim nadimanjem i zadržavanjem tečnosti.
Poboljšana probava: Redovna konzumacija kiselog kupusa poboljšala je Angelinu probavu, što se potvrdilo i analizom krvi koja je pokazala viši nivo željeza.
Angela ističe važnost dosljednosti u konzumaciji kiselog kupusa te preporučuje kombinovanje s drugim fermentiranim namirnicama, voćem, povrćem i mahunarkama. Nutricionistica naglašava da, uprkos početnom otporu organizma, ustrajnost u unosu kiselog kupusa donosi dugoročne zdravstvene koristi, javlja Klik.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.