Dokazano: Kefir i kiseli kupus mogu smanjiti stres

2
Radiosarajevo.ba
Dokazano: Kefir i kiseli kupus mogu smanjiti stres
Foto: Unsplash / Kefir

Prelazak na prehranu s visokim udjelom prebiotika i fermentirane hrane može smanjiti razinu stresa, pa čak i poboljšati kvalitetu sna.

Naučnici sa Sveučilišta College Cork u Irskoj kažu da prelazak na prehranu s visokim udjelom prebiotika i fermentirane hrane može smanjiti razinu stresa, pa čak i poboljšati kvalitetu sna. Za potrebe njihova istraživanja, objavljenog u časopisu Molecular Psychiatry, ispitanici su trebali provoditi tzv. psihobiotičku prehranu, odnosno prehranu bogatu prebioticima i fermentiranim namirnicama.

Prebiotička vlakna

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Svakodnevno su jeli 6-8 obroka voća i povrća bogatog prebiotičkim vlaknima, poput luka, poriluka, kupusa, jabuka i banana; 5-8 obroka žitarica; 2-3 obroka fermentirane hrane, poput kiselog kupusa, kefira ili kombuche, te 3-4 obroka mahunarki. Istodobno su se ispitanici u kontrolnoj skupini hranili u skladu s prehrambenom piramidom.

Bolji san

Po završetku studije otkriveno je da su ispitanici koji su provodili psihobiotičku prehranu imali osjećaj manjeg stresa u odnosu na ispitanike iz kontrolne skupine. Štoviše, što su se rigoroznije držali te prehrane, to se više smanjivao njihov osjećaj stresa. Istraživanje je pokazalo i da su ispitanici u obje skupine imali bolju kvalitetu sna nego kada su se hranili na svoj uobičajeni način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije