Obrok za početak dana: Je li zobena kaša stvarno zdrava?

0
Radiosarajevo.ba
Obrok za početak dana: Je li zobena kaša stvarno zdrava?

Treba li svaku pripremu zobene kaše smatrati dobrom za vas?

Kao i kod mnogih namirnica, 'zdravo' znači različite stvari za različite ljude. Nicole Sohayegh, registrirovana dijetetičarka i nutricionistica u New York City Nutritionu je otkrila sve što trebamo znati o zobenoj kaši i njenom ključnom sastojku - zobi.

Zob dolazi od sjemena zobene trave. Postoji nekoliko različitih vrsta zobi, a sve zavisi od načina obrade zrna.

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

"Obično želimo koristiti najmanje obrađen oblik zrna, koji bi bio čelično rezan, staromodan i instant, tim redoslijedom", rekla je Sohayegh. Iako je dodala da sve zobi imaju sličan sastav hranjivih tvari, brze zobi imaju aditive koji omogućuju brže kuhanje. Gusta čelično rezana zob se probavlja duže od staromodne zobi, što znači da ćete duže ostati siti.

Zobene pahuljice su cjelovite žitarice s nekoliko hranjivih tvari, beta-glukanskih vlakana i otpornog škroba, od kojih svaki ima svoje zdravstvene prednosti.

Najnovija istraživanja: Ove namirnice su najbolji izbor za doručak

"Što se tiče mikronutrijenata, zobena kaša je bogata ne-hem željezom, što je čini korisnim izborom za vegane i vegetarijance, kao i drugim esencijalnim nutrijentima kao što su magnezij, kalcij i mangan", rekla je Sohayegh.

Također ćete pronaći beta-glukanska vlakna, za koja je Sohayegh rekla da mogu pomoći u održavanju zdrave razine holesterola, a time i zdravlja srca. Vlakna također mogu spriječiti nagli porast šećera u krvi i inzulina. Zobena kaša također može imati koristi za zdravlje crijeva. "Otporni škrobovi su vrsta prebiotika koji hrane mikrobiom u našem debelom crijevu što dovodi do dobro uravnotežene crijevne flore", rekla je Sohayegh.

Unatoč brojnim zdravstvenim dobrobitima zobene kaše, Sohayegh kaže da prehrana koja je bogata ugljikohidratima nepovoljno utječe na šećer u krvi i trigliceride, kao i na zdravlje jetre. No, napominje da iako je zobena kaša bogata ugljikohidratima, zob koja je minimalno prerađena može se dodati dijabetičkoj prehrani. Za one koji boluju od dijabetesa, Sohayegh preporučuje zobene pahuljice s jajima ili grčkim jogurtom kako bi povećali količinu proteina i usporili probavu i povećanje šećera u krvi.

Osim bilo kakvih specifičnih medicinskih ili alergijskih problema koji bi vas mogli natjerati da ograničite unos zobene kaše, hoće li se zobena kaša smatrati 'zdravom' prilično je individualno i ovisi o načinu pripreme. Naprimjer, paket instant zobene kaše ima oko 12 grama dodanog šećera. Ali, ako sami pripremate vlastitu zobenu kašu možete kontrolisati sav šećer, piše Yahoo.

Sohayegh preporučuje ostaviti zob da odstoji preko noći. "Kuhanje i hlađenje zobi sadrži visoku razinu otpornog škroba, što ga čini izborom za doručak koji je pogodan za crijeva", dodaje, "Posipajte je chia sjemenkama ili sjemenkama bundeve, kao i bobičastim voćem za jačanje antioksidansa, i imate prekrasan nutritivno uravnotežen obrok za početak dana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak