Obilje vitamina: Kelj je najzdraviji ako ga spremite na ovaj način
Samo jedna šoljica kelja sadrži dnevni preporučeni unos vitamina A, C i K. Zeleno lisnato povrće štiti od demencije, poboljšava imunitet, sprečava osteoporozu, pretilost, čuva vid te snižava krvni pritisak.
Lisnato zeleno povrće nadmašuje ostalo povrće u obilju vitamina (A, E, K, folata), minerala (kalcij, kalij), vlakana i fitonutrijenata. Sve vrste sadrže zeleni pigment hlorofil koji je izvrstan za čišćenje organizma od štetnih tvari.
Kako bi sačuvao svoje dobrobiti, priprema kelja uključuje što kraće blanširanje ili kuhanje na pari.
U BiH zatvorena prva benzinska pumpa NIS-a zbog američkih sankcija
Kelj je jedna od najzdravijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Pun je vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i moćnih biljnih spojeva. Samo jedna šoljica (67 grama) kelja sadrži dnevni preporučeni unos vitamina A, C i K.
Blitva je, kao kelj, tolerantna na hladno vrijeme. Posebno je bogata vitaminom K, važnim nutrijentom koji je uključen u zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Raštika isto može podnijeti dugotrajne temperature smrzavanja i ima najbolji okus nakon izlaganja mrazu. Gorčina raštike zapravo je povezana s velikom količinom kalcija u biljci, piše 24sata.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.