Nedjelja je pravi dan za domaći hrskavi baget, bolji je nego kupovni

Radiosarajevo.ba
Nedjelja je pravi dan za domaći hrskavi baget, bolji je nego kupovni

Možda će vam se učiniti postupak pravljenje francuskog bageta malo komplikovan, jer treba prvo da napravite “starter” – tijesto koje će bagetima dati hrskava strukturu.

Ipak vam toplo preporučujemo da se prepustite pravljenju i neodljivom ukusu domaćeg francuskog bageta…, piše stvarukusa.rs. 

Okupljeni za nedjeljnim ručkom zasigurno će vam zahvalni. 

Sastojci za “starter”:

pola kašikice suhog kvasca

pola šolje vode sobne temperature

1 šolja brašna

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode

1 kašikica suhog kvasca

pola kilograma brašna + brašna za posipanje

1 kašikica soli

Priprema: 

1. Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.

2. U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Poslije 1 sata premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.

3. Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite ga na tri jednake loptice.

4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.

5. Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko sat prekrivene kuhinjskom krpom.

6. Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u predhodno zagrijanoj rerni.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak