Nećete osjetiti okus hrane ako pijete ove vrste alkohola: Koja pića su najbolja uz večeru?

0
Radiosarajevo.ba
Nećete osjetiti okus hrane ako pijete ove vrste alkohola: Koja pića su najbolja uz večeru?

Bilo da se radi o čaši vina, otmjenom koktelu ili hladnom pivu, popiti piće prije jela uobičajena je praksa kada izađete npr. na večeru s prijateljima ili porodični ručak.

 Alkohol i žestoka pića mogu negativno utjecati na nepce, do te mjere da bi jedno ili dva pića prije večere mogli uništiti okus hrane, upozoravaju stručnjaci.

Kada su u pitanju žestoka pića to se odnosi na destilirana alkoholna pića poput votke, viskija, ruma ili burbona. Ona sadrže visok udio alkohola, često između 40 i 50 posto. U suprotnosti su s fermentiranim alkoholnim pićima, poput vina, piva, jabukovače i sakea, koji često imaju niži udio alkohola, manji od 15 posto. Viši udio alkohola u piću može izazvati gubitak osjeta okusa u nepcima.

Adnan Šteta: "U saobraćaj puštena cjelina na IX transverzali"

"Budući da blokira proteine ​​potrebne za stvaranje sline u ustima, žestoka pića mogu dehidrirati stanične stijenke vašeg nepca", kaže Cody Bridges, voditelj restorana u odmaralištu Massanutten u Virginiji.

Takva pića mogu imati i umrtvljujući učinak, upozorava Sam Favata, direktor pića za Olamaie u teksaškom Austinu. "Taj privremeni umrtvljujući učinak može smanjiti sposobnost raspoznavanja kompleksnijih okusa kao i arome u vinu ako ga pijete uz večeru. Jaka pića mogu promijeniti percepciju kiselosti i slatkoće u vinima, što dovodi do manje uravnoteženog iskustva okusa", prenosi Mirror.

Istraživanje pokazalo: Alkohol škodi srcu i mladih i zdravih

U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati žestoka alkoholna pića ako želite uživati ​​u obroku i držati se pića s niskim udjelom alkohola za bolje iskustvo, savjetuju stručnjaci.

"Posebno bih izbjegavao bilo koji koktel koji sadrži jaka alkoholna pića, poput Manhattana ili martinija", kaže Billy Turner koji radi u Kimpton Shane hotelu u Atlanti. Dok je Cyrus Shultz stručnjak za pića iz kalifornijskog restorana s Michelinovom zvjezdicom dodao "Općenito bih rezervirao koktele s više šećera za kasnije tokom obroka. Slatko piće može obložiti vaše nepce, ako je nakon toga piće suše, može biti gorčeg okusa".

Isti savjet ponavlja i Mari Coyle, potpredsjednica za vinarstva firme Foley Family Wines i vinarka u Chateau St. Jeanu u Kaliforniji. "Kokteli s jakim okusom ili oni slađi mogu preopteretiti nepce i otežati procjenu okusa jela".

Ovih šest vrsta hrane će vam pomoći da lakše podnesete alkohol

Billy Turner se slaže s dobitnikom nagrade Michelin iz Chicaga, Alexom Ringom, koji je rekao da je važnije uzeti u obzir kvalitetu nego samo piće. "Kao i većina stvari, svodi se na umjerenost. Sve što popijete imat će učinak na okus, stoga samo umjereno. Nakon večere možete uživati u odličnom viskiju ili konjaku." 

"Uz to jaka alkoholna pića smanjit će vaš apetit, dok će ga blaža pojačati", dodaje.

"Ako ste večeru počeli s koktelima, preporučujem da nastavite s vinom i nečim laganim i osvježavajućim. Bijelo vino poput sauvignona ili svijetlo crveno poput pinota može biti nježno za nepce. Pjenušci ili roséi također su izvrsne opcije za prijelaz s koktela na večeru", zaključuje Favata, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak