Istraživanje pokazalo: Alkohol škodi srcu i mladih i zdravih

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Alkohol škodi srcu i mladih i zdravih
Radiosarajevo.ba / Kod više učesnika istraživanja koji su redovno išli na zabave pojavila se aritmija

Naučnici već dugo upozoravaju da prekomjerna konzumacija alkohola šteti srcu. Nova studija iz Munchena sada pokazuje da previše pića može imati zabrinjavajuće posljedice po srce i kod mladih i zdravih.

Kod više učesnika istraživanja koji su redovno išli na zabave pojavila se aritmija.

"Klinički relevantne aritmije pojavile su se kod više od pet posto inače zdravih učesnika, i to uglavnom u fazi oporavka", rekao je Moritz Sinner iz istraživačkog tima Univerzitetske bolnice LMU, prenosi dpa.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Potresni snimci poplavljenog Buturović Polja

Istraživači su analizirali podatke više od 200 mladih muškaraca i žena koji redovno izlaze i pritom konzumiraju više alkoholnih pića. Tokom studije, postizali su maksimalne nivoe alkohola u krvi do 2,5 promila.

Rezultati su predstavljeni u stručnom časopisu "European Heart Journal".

Šta se dešava sa mozgom pod utjecajem alkohola? Doktor otkrio zastrašujuće podatke

Šta se dešava sa mozgom pod utjecajem alkohola? Doktor otkrio zastrašujuće podatke

Istraživači su učesnicima studije 48 sati preko EKG-a pratili srčani ritam.

Tokom tog vremena pravili su razliku između stanja prije konzumacije, faze pijenja i faze oporavka. Također su postojale dve kontrolne faze. Unos alkohola tokom faze pijenja dovodio je do sve bržeg pulsa sa više od 100 otkucaja u minuti.

Istraživači su zaključili da alkohol po svemu sudeći duboko utiče na rad srca. Koji su dugoročni štetni efekti aritmije koju uzrokuje alkohol ostaje predmet daljih istraživanja.

I druga istraživanja potvrdila su negativne efekte na srce.

Studija Univerzitetskog centra za srce i krvne sudove na Univerzitetskoj bolnici Hamburg-Ependorf (UKE) od prije nekoliko godina pokazala je da čak i male količine alkohola, kada se redovno uzimaju, mogu izazvati nepravilan i ubrzan rad srca – i to kod zdravih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije