Šta se dešava sa mozgom pod utjecajem alkohola? Doktor otkrio zastrašujuće podatke

0
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava sa mozgom pod utjecajem alkohola? Doktor otkrio zastrašujuće podatke
Foto: Profimedia / Ilustracija

Psihijatar koji je vodio emisiju o opasnostima prekomjernog konzumiranja alkohola otkrio je šta se dogodilo mladom čovjeku koji je podvrgnut snimanju mozga nakon nekoliko pića.

Daniel Amen, MD, je američki stručnjak za zdravlje i mentalno zdravlje koji dijeli svoje stavove o određenim temama sa milionima svojih pratilaca na društvenim mrežama.

Jedna od njegovih najpopularnijih i najviše raspravljenih tema je alkohol, budući da je medicinski stručnjak čvrsto uvjeren u značaj ostajanja trijeznim, te otkriva koje znakove treba pratiti koji bi mogli ukazivati na to da imate problem s pijenjem. Iako govori o drugim pitanjima, poput potencijalnih znakova ADHD-a, njegovi video zapisi o alkoholu privlače najviše pažnje.

Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?

Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?

Poznat kao @docamen na društvenim mrežama, doktor je odgovorio na pitanje zašto ne pije, objašnjavajući u videu: "Stvarno volim svoj mozak i ne volim biti izvan kontrole, a osim toga, vidio sam hiljade skeniranja pijanaca i oni nisu zdravi."

Dodao je da želi sačuvati svoj "mozak netaknutim" kako bi mogao "dugo živjeti", te se osvrnuo na televizijsku emisiju nagrađivanu Emmyjem koju je radio pod nazivom The truth about drinking. Međutim, otkrio je šta se dogodilo tinejdžeru kada je prošao kroz snimanje mozga pod utjecajem alkohola, što je rezultiralo šokantnim ishodom.

@docamen

Alcohol free is the way to be 🧠

♬ original sound - BrainMD

Doktor je rekao: "Uzeli smo mladog momka koji je puno pio, dovedeli ga do stanja trezvenosti, a zatim ga ponovo napili, i skenirali smo ga dok je bio pijan, a njegovi frontalni režnjevi su nestali.

"Zašto bi te to brinulo? Prednji dio tvog mozga [koji kontrolira] stvari poput fokusa, predviđanja, prosudbe, kontrole impulsa, organizacije, planiranja, empatije - sve to želiš imati," zaključio je. Podrazumijeva se da su i drugi dijelovi ljudskog mozga pogođeni, ali su frontalni režnjevi ključni za donošenje odluka i vlastitu samokontrolu.

Druga područja u mozgu, poput moždane kore, centralnog nervnog sistema i hipokampusa, također su ozbiljno pogođeni konzumiranjem alkohola, kao i nekoliko drugih. Prema Uredu za usluge zavisnosti i podrške New Yorka (OASAS), frontalni režnjevi su ključni za svakodnevno funkcionisanje. U okviru informativnog lista koji objašnjava kako alkohol utiče na mozak, naveli su: "Frontalni režnjevi mozga su važni za planiranje, formiranje ideja, donošenje odluka i korištenje samokontrole."

"Kada alkohol utiče na frontalne režnjeve mozga, osoba može imati poteškoća u kontroli svojih emocija i nagona."

Također su dodali da ljudi mogu djelovati bez razmišljanja ili postati nasilni, dok dugotrajno pijenje u životu može uzrokovati trajnu štetu frontalnim režnjevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije