Namirnica koju većina Bosanaca voli jesti može pomoći u procesu mršavljenja

0
Radiosarajevo.ba
Namirnica koju većina Bosanaca voli jesti može pomoći u procesu mršavljenja

Bianca Tamburello, poznata dijetetičarka, ističe da su orašasti plodovi sjejna hrana za mršavljenje zahvaljujući bogatstvu zdravih masti, proteina i vlakana.

Iako su orašasti plodovi bogati kalorijama, ključ je u kontrolisanju dnevnih porcija.

Prema stručnjacima, bademi su najbolji izbor za one koji žele smršaviti. Evo nekoliko razloga

Joe Biden se oglasio nakon izraelskog atentata na Hassana Nasrallaha

Vlakna

Vlakna su esencijalna hranjiva tvar za većinu dijeta, posebno za one koji žele smršati. Dijetetičarka objašnjava: "Vlakna pomažu da se osjećate siti i zadovoljni duže vremena." Hrana bogata vlaknima može poboljšati metabolizam, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 te poboljšati funkciju probave", prema izvještaju Eating Well.

Antiinflamatorna svojstva

Bademi su bogati antiinflamatornim biljnim jedinjenjima poput flavonoida, polifenola i proantocijanidina. Prehrana bogata antiinflamatornom hranom, kao što su bademi, može pomoći u gubitku težine.

Dokazi pokazuju da prekomjerna težina može dovesti do hronične upale. Stručnjaci dodaju: "Vlakna u orašastim plodovima mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što smanjuje upalu u tijelu."

Bogati proteinima

Proteini su ključni za obnovu i održavanje kostiju, mišića, stanica i tkiva. Tamburello naglašava kako je "preterano ograničavanje unosa hrane uobičajena greška u pokušaju mršavljenja, što kasnije može dovesti do prejedanja." Hrana bogata proteinima, kao što su bademi, usporava probavu i čini nas sitima duže vremena.

Ove grickalice možete jesti bez grižnje savjesti i kada ste na dijeti: Imaju veoma malo kalorija

Preporuka je jasna - bademi su nutritivno bogata namirnica koja, uz pravilno doziranje, može značajno pomoći u procesu mršavljenja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak