Ova hrana najviše šteti srcu, a često je konzumiramo u BiH: Prestanite je jesti

2
Radiosarajevo.ba
Ova hrana najviše šteti srcu, a često je konzumiramo u BiH: Prestanite je jesti
Foto: Pexels / Ilustracija/Pacijent

Britanska organizacija za srce prije dvije godine upozorila je na "najgoru srčanu krizu u nedavnoj historiji", s obzirom na 39.000 preranih smrti od srčanih bolesti u Engleskoj 2022. godine.

Situacija nije puno bolja ni u ostatku svijeta, pa tako ni u BiH. Porast zdravstvenih nejednakosti, pandemija i dugotrajni stres glavni su faktori koji doprinose ovom alarmantnom trendu. Međutim, jedan od faktora koji možemo kontrolirati je naša ishrana i njen utjecaj na zdravlje srca.

Prema dr. Neilu Srinivasanu, kardiologu specijalistu za srce, srčane bolesti i moždani udari i dalje su vodeći uzroci smrti u zapadnom svijetu uprkos napretku u medicini. Pretilost, dijabetes i nedostatak tjelesne aktivnosti doprinose povećanju holesterola, visokog krvnog pritiska i inzulinske rezistencije, što su glavni izazovi modernog načina života.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Nekoliko namirnica koje bi trebali izbjegavati ako brinete o zdravlju svog srca:

  • Pahuljice: Zašećerene pahuljice su visoko prerađena hrana koja povećava rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
  • Suho meso: Prženo i masno meso, kao i prerađene kobasice, pune su zasićenih masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.
  • Grickalice: Čips i slične grickalice sadrže puno trans-masti i natrija, što može doprinijeti bolestima srca i pretilosti.
  • Sladoled: Visoko prerađeni sladoledi mogu biti štetni za zdravlje srca zbog visokog sadržaja šećera i masti.
  • Gazirana pića: Pića puna šećera povezana su s povećanim rizikom od pretilosti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.
Sladoled

Umjesto toga, preporučuje se konzumacija domaće kaše, svježeg voća, nemasnog mesa poput piletine i ribe, orašastih plodova, vode i umjerenih količina crnog vina.

Dr. Srinivasan ističe važnost uravnotežene ishrane bogate cjelovitim namirnicama i izbjegavanje visoko prerađene hrane kako bi se očuvalo zdravlje srca, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije