Ova hrana najviše šteti srcu, a često je konzumiramo u BiH: Prestanite je jesti

2
Radiosarajevo.ba
Ova hrana najviše šteti srcu, a često je konzumiramo u BiH: Prestanite je jesti
Foto: Pexels / Ilustracija/Pacijent

Britanska organizacija za srce prije dvije godine upozorila je na "najgoru srčanu krizu u nedavnoj historiji", s obzirom na 39.000 preranih smrti od srčanih bolesti u Engleskoj 2022. godine.

Situacija nije puno bolja ni u ostatku svijeta, pa tako ni u BiH. Porast zdravstvenih nejednakosti, pandemija i dugotrajni stres glavni su faktori koji doprinose ovom alarmantnom trendu. Međutim, jedan od faktora koji možemo kontrolirati je naša ishrana i njen utjecaj na zdravlje srca.

Prema dr. Neilu Srinivasanu, kardiologu specijalistu za srce, srčane bolesti i moždani udari i dalje su vodeći uzroci smrti u zapadnom svijetu uprkos napretku u medicini. Pretilost, dijabetes i nedostatak tjelesne aktivnosti doprinose povećanju holesterola, visokog krvnog pritiska i inzulinske rezistencije, što su glavni izazovi modernog načina života.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Nekoliko namirnica koje bi trebali izbjegavati ako brinete o zdravlju svog srca:

  • Pahuljice: Zašećerene pahuljice su visoko prerađena hrana koja povećava rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
  • Suho meso: Prženo i masno meso, kao i prerađene kobasice, pune su zasićenih masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.
  • Grickalice: Čips i slične grickalice sadrže puno trans-masti i natrija, što može doprinijeti bolestima srca i pretilosti.
  • Sladoled: Visoko prerađeni sladoledi mogu biti štetni za zdravlje srca zbog visokog sadržaja šećera i masti.
  • Gazirana pića: Pića puna šećera povezana su s povećanim rizikom od pretilosti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.
Sladoled

Umjesto toga, preporučuje se konzumacija domaće kaše, svježeg voća, nemasnog mesa poput piletine i ribe, orašastih plodova, vode i umjerenih količina crnog vina.

Dr. Srinivasan ističe važnost uravnotežene ishrane bogate cjelovitim namirnicama i izbjegavanje visoko prerađene hrane kako bi se očuvalo zdravlje srca, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije