Ova otrovna biljka mogla bi postati hrana u budućnosti: Jeli su je stari narodi

0
Radiosarajevo.ba
Ova otrovna biljka mogla bi postati hrana u budućnosti: Jeli su je stari narodi
Foto: Printscreen / Kasava

Kukuruz, riža i pšenica su kulture koje većina ljudi prepoznaje kao ključne dijelove modernih prehrambenih navika.

Međutim, malo je poznato da četvrto mjesto drži kasava, biljka koja dominira prehranom u tropskim područjima.

Iako je kasava relativno nepoznata u umjerenim klimatskim zonama, ona je vitalni izvor hrane u tropskim. Ova biljka je domestificirana prije deset hiljada godina na južnom rubu amazonske prašume u Brazilu, a od tamo se proširila po cijeloj regiji.

Agresivna azijska alga širi se Jadranom: 'U nekoliko godina pokrije cijelo morsko dno'

Agresivna azijska alga širi se Jadranom: 'U nekoliko godina pokrije cijelo morsko dno'

Kasava ima neobičan izgled sa svojom visokom, raščlanjenom stabljikom i skromnim lišćem. Međutim, uprkos svom skromnom izgledu, kasava je veoma produktivna i raznolika kultura, piše Science Alert.

Tokom milenija, autohtoni narodi razvili su kasavu iz divlje biljke u usjev koji je bogat škrobom i otporan na štetočine. Uprkos svojoj korisnosti, kasava je otrovna.

Glavni razlog za toksičnost leži u odbrambenom mehanizmu biljke koji uključuje oslobađanje otrovnih hemikalija kada je biljka oštećena. Ipak, domoroci su razvili složene tehnike obrade koje smanjuju toksičnost kasave i pretvaraju je u jestivu hranu.

Osim obrade, ljudi su selektivno uzgajali različite sorte kasave s različitim karakteristikama, stvarajući raznolikost koja odgovara različitim potrebama. Ove sorte kasave imaju različite nivoe toksičnosti i različite načine obrade.

Iako je kasava bila ključna za preživljavanje autohtonih naroda Amazona, njena važnost se proteže i danas. Njena otpornost na sušu i štetočine čini je privlačnom kulturom u uslovima klimatskih promjena. Nadalje, moderni uzgajivači mogu iskoristiti genetsku raznolikost kasave kako bi stvorili nove sorte koje zadovoljavaju potrebe globalnog stanovništva.

Iako kasava još nije toliko poznata u SAD-u, sve je prisutnija na tržištu u raznim oblicima kao što su tapioke, čips od manioke i bezglutensko brašno. Uz brojne recepte i mogućnosti konzumacije, kasava postaje sve popularnija i izvan tropskih područja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije