Ova biljka se nekada brala na livadi, a sada se prodaje po vrtoglavim cijenama
![Ova biljka se nekada brala na livadi, a sada se prodaje po vrtoglavim cijenama](https://storage.radiosarajevo.ba/article/544013/871x540/kiselica.jpeg?v1714733825)
Izuzetno zdrava namirnica koja se već stoljećima koristi u prirodnoj medicini te ima brojne benefite za organizam, pomaže pri upalnim procesima, pomaže u probavi i ima blago laksativno djelovanje, slobodno raste nanašim livadama. Radi se o kiselici, biljki bogatoj vitaminom C.
Zanimljivo je da cijena 500 grama kiselice varira od 30 do 50 eura (približno između 60 i 100 KM). Njezina je priprema vrlo jednostavna, svaki list potrebno je posebno oprati u hladnoj vodi i osušiti krpom. Također, ako je peteljka mlada i mekana, nije ju potrebno uklanjati.
U slučaju da biljku birate ili berete sami, potrebno je pripaziti na svježinu njezinih listova jer može brzo uvenuti. Najbolje ju je upotrijebiti odmah nakon nabave i izbjegavati lišće koje je oštećeno ili je drugačije boje.
!["Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579085/300x185/vucic_dodik_beograd_15nov.jpg?v1739721586)
"Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'
Čuvanje i priprema
Kiselicu je najbolje čuvati na suhom mjestu kako joj vlaga ne bi uništila svježinu. Korisno je i umotati biljku u papirnati ručnik koji će upiti višak vlage, ali se ne preporuča pranje prije skladištenja.
Kada se radi o pripremi, kiselicu je moguće napraviti na različite načine. Primjerice, može se koristiti u pestu umjesto peršina ili bosiljka, ali i kao dodatak varivima, pitama ili salatama. Kiseli okus dodaje svježinu svim jelima, što je idealno za toplije dane, prenosi Večernji.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.