Mnogi vole mladi krompir, ali može biti opasan po zdravlje: Evo ko bi ga trebao izbjegavati

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi vole mladi krompir, ali može biti opasan po zdravlje: Evo ko bi ga trebao izbjegavati

Krompir je neizostavan dio mnogih kuhinja diljem svijeta, a njegova hranjiva vrijednost čini ga važnim dijelom uravnotežene prehrane. Bogat je vitaminom C, vitaminom B6, kalijem i vlaknima, što doprinosi osjećaju sitosti i pruža energiju.

Ova ukusna gomoljasta namirnica pruža brojne mogućnosti za pripremu. Može se peći, kuhati, pržiti, praviti pire ili čak koristiti u juhama i salatama. Pire krompir, pečeni krompir sa začinima ili lagani krompirski čips samo su neki od omiljenih načina konzumacije.

Važno je napomenuti da se krompir može pripremiti na zdrav način, bez dodataka masnoća i suvišnih kalorija. Kuhani ili pečeni krumpir, osobito s ljuskom, zadržava većinu hranjivih tvari. Međutim, treba biti oprezan s dodatkom maslaca, vrhnja ili drugih masnih dodataka.

Velika tragedija na poznatom kupalištu na Jadranu: Utopio se 16-godišnjak

Krompir ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da brzo povećava nivo šećera u krvi. To je gotovo jednako kao konzumacija čiste glukoze. Hrana bogata ugljikohidratima koji brzo podižu razinu šećera u krvi može potaknuti debljanje i negativno utjecati na zdravlje.

Posebno je važno za osobe koje su u riziku od dijabetesa ili već imaju dijabetes da budu svjesne učinka krompira na nivo šećera u krvi. Visoke razine šećera mogu štetiti tijelu, povećavajući opasnost od oštećenja gušterače i komplikacija dijabetesa, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak