Kako spriječiti klijanje krompira: Isprobajte fantastični trik

0
Radiosarajevo.ba
Kako spriječiti klijanje krompira: Isprobajte fantastični trik
Foto: Printscreen / YouTube / Krompir/Ilustracije

Krompiri su nezaobilazni sastojak u kuhinji širom svjeta, ne samo zato što su ekonomični već i zbog svoje kulinarske raznovrsnosti.

Bez obzira da li su pire, prženi ili pečeni, krompiri mogu biti zvijezde svakog obroka. Međutim, njihovo čuvanje, pogotovo u većim količinama, može biti izazov.

Borba protiv neželjenih klica

Pogled na klijanje krompira u vašoj ostavi je razočaravajući, pogotovo kada ste planirali obrok oko njih. Klijavi krompiri nisu samo kulinarsko razočaranje; također ukazuju na povećane razine solanina - prirodnog spoja dizajniranog da odbije štetočine, ali potencijalno štetan ako se konzumira u velikim količinama.

UEFA | Uživo s Koševa s utakmice Konferencijske lige: Sarajevo - Spartak Trnava 0:0

UEFA | Uživo s Koševa s utakmice Konferencijske lige: Sarajevo - Spartak Trnava 0:0

Genijalni nanin trik za čuvanje

Sada, hajde da zaronimo u trik bake kako bismo održali te krompire u vrhunskom stanju. Ova jednostavna, ali efikasna metoda se zasniva na tradicionalnoj praksi korištenja prirodnih elemenata za očuvanje svježine. A koja je ovo tajna? Jabuke.

Magija jabuka u čuvanju krompira

Možda se pitate zašto jabuke. Evo zašto: jabuke ispuštaju etilen gas, prirodni biljni hormon koji usporava proces sazrevanja i klijanja krompira. Čuvajući krompire u košari s nekoliko jabuka, produžavate njihov rok trajanja značajno.

Kako da održite svoje krompire savršenim

Prvo, važno je čuvati krompire na hladnom, suvom mestu, ali izbjegavati frižider. Hladna i vlažna sredina može ubrzati propadanje umesto da ga spriječi. Ako primjetite da se formiraju nekoliko klica, obično je sigurno jednostavno ih odsjeći i koristiti krompir. Međutim, prisustvo velikog broja klica može značiti da je vrijeme da se oprostite od tih krompira.

Svako ga ima u kući: Ako dodate ovaj sastojak tokom kuhanja krompira rezultati će biti idealni!

Svako ga ima u kući: Ako dodate ovaj sastojak tokom kuhanja krompira rezultati će biti idealni!

Zapamtite, nikada nemojte prati krompire prije, jer je vlaga najbolji prijatelj klice. Također, obavezno uklonite bilo koji oštećeni ili truli krompir prije nego što ih čuvate kako biste izbjegli uticaj na ostale.

Zbogom klijanim krompirima

S ovim divnim savjetom, možete zadržati svoje krompire bez klica i spremne za bilo koje jelo koje želite da napravite. Sve se svodi na pametno čuvanje i korištenje onoga što priroda već pruža kako biste održali svježinu svojih krompira. Isprobajte ovu metodu i vidjećete koliko može biti efikasna,  piše WECB Radio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije