Mladi krompir može biti veoma opasan po zdravlje za ovu grupu ljudi: Saznajte jeste li među njima
Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica širom svijeta, a popularnost mu ne nedostaje iz nekoliko razloga.
Prvo, bogat je hranjivim tvarima poput vitamina C, B6 i kalija te vlaknima, što ga čini važnim dijelom uravnotežene ishrane. Osim toga, pruža osjećaj sitosti i energije.
Ova ukusna namirnica pruža mnogo mogućnosti za pripremu. Može se peći, kuhati, pržiti, praviti pire ili čak koristiti u juhama i salatama. Pire krompir, pečeni krompir sa začinima ili lagani krompirski čips samo su neki od omiljenih načina konzumacije.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Važno je napomenuti da se krompir može pripremiti na zdrav način, bez dodataka masnoća i suvišnih kalorija. Kuhani ili pečeni krumpir, posebno s ljuskom, zadržava većinu hranjivih tvari. Međutim, treba biti oprezan s dodatkom putera, vrhnja ili drugih masnih dodataka. Ipak, jedna grupa ljudi treba paziti s konzumacijom krompira.
Hrana bogata ugljikohidratima koji brzo podižu nivo šećera u krvi može potaknuti debljanje i loše utjecati na zdravlje. Krompir ima visok glikemijski indeks koji je gotovo jednak glikemijskom indeksu čiste glukoze, što znači da brzo povećava nivoa šećera u krvi.
Mnogi prave ovu grešku prilikom pravljenja krompir salate: Znate li za pravilo od 5 sekundi?
Važno je razumjeti kako vaše tijelo reaguje na krompir, ali to se može saznati tek pomoću mjerača glukoze u krvi. To je posebno bitno ako imate rizik od dijabetesa ili već imate dijabetes. Visoki nivoi šećera u krvi mogu štetiti tijelu, povećavajući opasnost od oštećenja gušterače i komplikacija dijabetesa.
Zato, ako ste u rizičnoj grupi ili već imate dijabetes, važno je biti oprezan s unosom krompira i posavjetovati se s doktorom o tome koliko ga konzumirati, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.