Male tajne velikih majstora: Ovo je najbolji način da skuhate grah

4
Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Ovo je najbolji način da skuhate grah

Uz burek i ćevape, grah je jedno od najdražih tradicionalnih jela, a priprema graha najzahtijevnija je prije samog kuhanja i iziskuje vrijeme.

Jedan od načina za pravilno kuhanje grah, važno je da ga noć prije kuhanja potopite u vodu, a sutradan isperete dva puta.

Ukoliko žurite ili ste jednostavno zaboravili da grah noć prije potopite u vodu, potrebno je da uzmete veću šerpu u koju ćete staviti grah i vodu. Zatim promiješajte, pa onaj grah koji je isplivao izvadite, jer on se neće skuhati, pošto je pokvaren. Ostatak kuhajte dok ne prokuha.

Otkriveno ko su članovi žirija koji su razbjesnili Mariju Šerifović: Srbiji dali samo tri boda

Malo ko zna kako se zapravo pravi zaprška: Tajna koja je poznata samo pravim majstorima

Nakon toga grah procijedite, pa isperite, a onda napunite novom vodom. Ponovo ostavite da prokuha, a zatim poklopite i ostavite da odstoji tako 40 minuta. Za to vrijeme grah će nabubriti, kao i da ste ga ostavili cijelu noć u vodi. Opet procijedite, pa sipajte novu vodu i ostavite da proključa.

Nikako nemojte da solite dok se kuha, jer će mu trebati duplo više vremena. Grah se soli 5 minuta prije nego što ćete ga isključiti. Kuhajte ga nekih sat vremena, provjerite da li je mekan prije nego što isključite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak